blank

Még az albérletre sem elég a kezdő pedagógus fizetés?

blank
blank

H I R D E T É S

A régóta dolgozó pedagógusok sincsenek könnyű helyzetben, de a bérek miatt a fiatal tanárok, tanítók küzdenek leginkább lakhatási gondokkal – derül ki négy szervezet közös kutatásából.

Komoly lakhatási problémákkal küzdenek a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok, az évek óta stagnáló bérek és az emelkedő albérletárak miatt sokan csak olyan állást tudnak elvállalni, amelyhez szolgálati lakás vagy némi lakhatási támogatás is jár – írja az Eduline. A  2020-as kutatás rámutat, hogy a pedagógusok lakhatási helyzete sokkal rosszabb, mint az ország összlakosságáé.

A felmérés szerint a pedagógusok az országos átlaghoz képest zsúfoltabb lakásokban élnek, és több időt töltenek ingázással. Az országos átlagnál többen laknak albérletben vagy rokonnál, és kevesebben saját lakásban. Budapesten és a nagyvárosokban a magas albérletárak jelentenek gondot – sokan elismerték, hogy olykor elmaradnak a lakbérrel, a rezsivel vagy a lakás törlesztőrészleteivel. A fiatalok küzdenek a legtöbb lakhatási gonddal, mivel az alacsony fizetések miatt megtakarításuk sincs.

Az Eduline számításai szerint, aki egyedül bérel egy garzonlakást, havi 120-150 ezer forintos kiadással kell számolnia, ami csak a bérleti díjat és a rezsiköltséget jelenti, ez pedig pont annyi, amennyit egy pályakezdő pedagógus havonta megkeres.

Fotó:Envato

#fizetesek #pedagogusok #lakhatas

H I R D E T É S