Gobi-sivatag

Megállíthatja a gazdasági növekedést Kínában az áramhiány

blank
blank

H I R D E T É S

10 éve nem volt ekkora áramhiány Kínában : az okok közt  a szélsőséges időjárás, a magas energiaigény, valamint a szénfogyasztás korlátozása áll. A probléma akár hónapokig eltarthat, ez pedig súlyos gondokat okozhat a gazdaság újraindításában és kihathat a globális kereskedelemre is – írja a Bitcoinbázis.

Az áramhiány Kína legfontosabb tartományait érinti: Kuangtung régiója például, mely a helyi GDP csaknem 10 százalékát adja, már több mint egy hónapja áramfogyasztásának korlátozására kényszerült, ráadásul számos üzemének hetente napokig le kell állnia. A villamos energia hiánya a gazdaság szinte minden ágát érinti, de az egyik tartományban például egyes fémtípusok, köztük az alumínium és az ón mennyiségének csökkenéséhez is vezetett.

A szakértők az áramhiányt a nagy energiaigény mellett a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának is tulajdonítják. Az egyes területeken ugyanis a rendkívüli hőség miatt az emberek egyre több légkondicionáló berendezést használnak.. A vízerőműveket pedig továbbra is az aszály akadályozza működésükben, és a szénfogyasztás, mely az energiatermelés 60 százalékát teszi ki, még mindig nagyobb a kelleténél. Kína pedig az utóbbi időben már egyre többet tett a szén-dixoid-mentes jövő felé, mindez azonban szakértők szerint a szén áremelkedéshez és további konfliktusokhoz vezethet, ami leállíthatja a gazdaság amúgy is törékeny fellendülését.

#fenntarthatosag #gazdasag #kina

H I R D E T É S