blank

Megszavazták. Július 1-én jön az uniós Covid-igazolvány

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Parlament mai hozzájárulásával lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka, a július 1-jétől érvényes tanúsítvány megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat – közölte az uniós parlament.

Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer 12 hónapig működik majd. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet  által veszélyhelyzetekre engedélyezett oltóanyagokat illeti – ezek közt van a kínai Sinopharma és az orosz Szputnyik vakcina –  az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. A közös uniós rendszernek köszönhetően az igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez használt tagállami technológiák egymással összehangoltak lesznek, kizárja a csalást és a hamisítást.

A rendelet kizárja, hogy a tagállamok további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését. Korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat.

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy gondoskodjanak széles körben és megfizethető áron elérhető tesztekről. Az EP kérésére az Európai Bizottság a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez 100 millió eurót különített el.

Amint az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadja a rendeleteket, július 1-jétől hatályba is lépnek.

Forrás: MTI

#jarvany #ep #unio #vakcinaigazolvany

H I R D E T É S