blank

Miért várat magára még mindig a tübingeni vakcina?

blank
blank

H I R D E T É S

Tavaly a Curevac-oltóanyag jelentette Európa egyik reménysugarát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. De az oltóanyag még mindig nincs a piacon. Mi lehet a baj?

2020. március 17-e. Az akkor 460 alkalmazottal dolgozó német vállalat hirtelen világhírűvé vált. Ursula von der Leyen és Donald Trump is bízott a tübingeni tudósokban. Aztán 2020 őszén egy nagyon hatékony német vakcina került a világpiacra, mely több tízezer életet mentett meg, és gazdaggá tette készítőjét. De Mainzban a BioNTech fejlesztette ki, és nem a Curevac Tübingenben.

Ez utóbbi cég készítményét a mai napig nem hagyták jóvá. Hogy mi romlott el? Például az, hogy a vállalat vezérigazgatójának egészségügyi problémái miatt leállt a munka. Emellett, míg a versenytárs BioNTech 2020 márciusában szerződést kötött a Pfizer gyógyszeripari óriással és hamarosan hasznot húzott az amerikai csoport kutatási kapacitásából és pénzügyi erejéből, a Curevac hónapok alatt sem lépett partnerségbe a Big Pharmával. És minél tovább tart a fejlődés, annál több pénzre van szükség.

Augusztusban új vezető lépett a cég élére, majd a Tesla főnöke Németországba látogat és egy teljesen automatikus nyomtatót akar a gyógyszergyártóval együtt kifejleszteni az RNS-anyagok számára, például oltások előállítására. De ekkorra már iszonyatos késésben voltak a versenytársakhoz képest, az oltóanyag jóváhagyása egyre későbbre tolódik. Habár még mindig bízni lehet benne, hogy egyszer tényleg kész lesz a szer, már a német kormány sem igazán számít erre az oltási programban.

Forrás: https://www.spiegel.de/wirtschaft/curevac-warum-die-welt-weiter-auf-den-corona-impfstoff-wartet-a-6a979a8d-2053-4611-9deb-e81641dafdb1

#vakcina #oltas #curevac #biontech

H I R D E T É S