megváltozott munkaképességű, KÉZMŰ Kft.
Fotó: MTI

Munkaerőhiány: nő az igény a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

blank
blank

H I R D E T É S

Ma már csaknem minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Az állami tulajdonú Kézmű Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az új bonyhádi üzem, amely a cégcsoport 207. hasonló létesítménye, nyolcvan megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, és várhatóan a jövő héten öttel még nő az üzem létszáma.
Elhangzott az is, a kft. több mint 900 üzleti partnerének tízezer fajta, 24 millió terméket ad el évente. A cég létszáma évről évre nő, tavaly 12 új telephelyen több mint 700 munkahelyet hoztak létre, ezzel párhuzamosan növekszik a cégcsoport árbevétele is.

Duális képzést indított egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégcsoport

̶  Duális képzés keretében diákok olyan munkahelyen tudnak szakmát elsajátítani, ahol többségben megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak  ̶  mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára, a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. Csömöri úti telephelyén, ahol a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása és a duális szakképzés egy helyen valósul meg. Fülöp Attila hozzátette, mára nemcsak emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának aránya, hanem az őket foglalkoztató cégcsoport duális képzést is tudott indítani.
Fülöp Attila hangsúlyozta: az együttműködés legfontosabb üzenete, hogy a munka érték, ami nem attól függ, hogy egészséges vagy megváltozott munkaképességű ember végzi el. A képzés során a tanulók a szakmát egy olyan munkahelyen tanulhatják meg, ahol talán éppen egy megváltozott munkaképességű dolgozó mutatja meg a szakmai fogásokat  ̶  fogalmazott.
Az államtitkár elmondta: jelenleg 160 ezer megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik Magyarországon.

Állami cég foglalkoztatja a hazai megváltozott munkaképességűek legnagyobb részét

A KÉZMŰ Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégcsoportja, 13 üzletágban 10 ezer embernek ad munkát. A vállalat több üzletágban is piacvezető, egyebek mellett a varrás területén. Mivel egyre több a megrendelés, de egyre kevesebb a szakképesítéssel rendelkező munkavállaló, ezért kötöttek megállapodást a Budapesti Szakképzési Centrummal a duális képzés megvalósításáról.
A KÉZMŰ cégcsoportnál dolgozik a legtöbb varrónő Magyarországon, 1100 varrónőt foglalkoztatnak az ország több pontján, munkavállalóik között nem csak megváltozott munkaképességűek vannak. Sok ismert hazai és nemzetközi márka termékeit állítják elő, alvállalkozókat is bevonnak, hogy a megrendeléseknek eleget tudjanak tenni.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Illyés Tibor

H I R D E T É S