blank

Nagyobb nyereséggel zárták az utószezont vendéglátóhelyek a boltoknál

blank
blank

H I R D E T É S

A KSH heti monitorázásból kiderült: a vendéglátóhelyek forgalma augusztus 21. és szeptember 17. közötti bevételek alapján 15,1 százalékkal nőtt, a boltoké „csak” 10,8 százalékkal.

A vendéglátóhelyek szeptemberi, 144 milliárd forintos bevétele rekord, akárcsak a nyári hónapokban sorrendben mért, 130, 160, illetve 174 milliárdos érték. A statisztikai hivatal kedden közli az augusztusi kiskereskedelmi adatokat. Ami az előző hónapot illeti: júliusban a boltok forgalma 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A számsorok júliusi alakulásában szerepet játszott a nyaralási szezon berobbanása, amely jobban kedvezett a szolgáltatásoknak, mint a kereskedelmi forgalomnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Világgazdaságnak elmondta: a háztartások a vásárlások helyett a megnyíló szabadidős tevékenységek felé fordultak, a Századvég Gazdaságkutató vezetője szerint pedig a kiskereskedelmi forgalom júliusi növekedéséhez az is  hozzájárult, hogy a gazdaság nagyjából korlátozásoktól mentesen működhetett, de a külföldi turisták alacsonyabb száma még így is visszafogta a forgalmat. Szerinte a kiskereskedelem bővüléséből valószínűsíthető, hogy a fogyasztás a harmadik negyedévben is kedvezően járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez.

Fotó: Envato

#vendeglatoipar #kiskereskedelem #bevetel #ksh

H I R D E T É S