blank

Nagyot esett a brit cégek uniós exportja a Brexit után

blank
blank

H I R D E T É S

Hiába a szabadkereskedelmi egyezmény – az adminisztratív terhek miatt az Európai Unióval kereskedő brit cégek csaknem egyharmada uniós forgalmának visszaeséséről vagy teljes elvesztéséről számolt be egy friss felmérés szerint.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, és a Brexit után kezdődött 11 havi átmeneti időszak – amely alatt jórészt nem változtak az unióval folytatott kereskedelem szabályai – december 31-én véget ért. Ugyanebben az időpontban megszűnt a brit tagság az EU egységes belső piacán és vámuniójában is.

A Financial Times megbízásából 651 cég bevonásával elvégzett, ma ismertetett vizsgálatában a megkérdezett vállalatok 31 százaléka számolt be arról, hogy az Unióval folytatott kereskedelme az új szabályozás óta visszaesett, és csak 6 százalék jelezte, hogy növelte kereskedelmét az EU-országokkal. A felmérésbe bevont vállalatok további 17 százaléka közölte, hogy január óta átmenetileg vagy végleg teljesen beszüntette kereskedelmét az Unióval.

A vállalatok több mint negyede munkaerő-toborzási nehézségekről is beszámolt: 17 százaléka közölte, hogy nem jut hozzá magas szakképesítésű munkaerőhöz, mióta megszűnt az uniós munkavállalók szabad nagy-britanniai letelepedésének lehetősége. További tíz százalék jelezte, hogy ugyanebből az okból alacsonyabb képzettségű munkavállalókat sem tud toborozni.

Egy másik vizsgálata szerin 47 százalékkal zuhant az idei első negyedévben az uniós piacokra irányuló brit élelmiszer- és italáru-export – ezek közt a whisky értékesítése 32,3 százalékkal, a csokoládé kivitele 36,9 százalékkal, a tejtermékeké több mint 90 százalékkal, a sajtféléké kétharmadával esett vissza az Európai Unió piacain.

Bár Nagy-Britannia és az EU tavaly szabadkereskedelmi egyezményt kötött, amely vám- és kvótamenetes kereskedelmet biztosít a kétoldalú kereskedelemben, a megállapodás nem küszöböli ki az adminisztratív kötelezettségeket: a brit exportőröknek egyebek mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolásokat kell mellékelniük szállítmányaikhoz. A brit adó- és vámhivatal becslése szerint a vámáru-nyilatkozatok kitöltése évente 15 milliárd font (csaknem 6200 milliárd forint) többletköltséggel terheli az exportban érintett 245 ezer brit vállalatot.

Forrás: MTI

#brexit #nagy-britannia #gazdasag #export #szabadkereskedelem #munkaero #unio

H I R D E T É S