blank

Ne dobd ki, inkább töltsd újra !

blank
blank

Ma van a „Töltsd újra !” világnap, melynek célja, hogy az emberiség kevesebb műanyaghulladékot termeljen. Az Oceana civil szervezet annak járt utána – mekkora környezetkárosítással jár életmódunk.

„A legnagyobb probléma, hogy a hulladékfeldolgozás nem megoldás. Az újratöltés, az újrafelhasználás viszont biztató eredményekkel jár. Évente 500 millió műanyagpalack jelenik meg a piacon. 500 billiárd műanyagpalack van forgalomban, ebből évente 34 milliárd kerül az óceánba. Egy újratölthető palackot legalább hússzor, de akár ötvenszer is használnak. Ha minden palackkal ez történne, 95 százalékkal csökkenne a műanyagszennyezés” – nyilatkozta Anne Schroder,  a Pantaenius Yacht Insurance marketing igazgatója az Euronewsnak.

A tengerbe kerülő műanyagok az állatokat veszélyeztetik leginkább. A szennyezés csökkentése érdekében sokféle program létezik:  Dél-Amerikában például az üdítőket limitált kiadásokban árulják, így a vásárlókat arra ösztönzik, hogy megtartsák a különleges palackokat, Németországban pedig a Coca Cola termékei kerülnek ki újratölthető palackokban a boltok polcaira – ha valaki visszaviszi a palackot a szupermarketbe, pénzt kap érte. Spanyolországban szintén használnak újratölthető palackokat.

#kornyezetszennyezes #ujrahasznositas #muanyag