blank

Négy civil vesztette életét a bécsi terrortámadásban

blank
blank

Hétfőn este vélhetően terroristák kezdtek el lövöldözni Bécsben több helyszínen, belvárosi bárokban és az utcán. Négyen meghaltak, további hét ember van életveszélyes állapotban. Az elkövetők közül egyet – egy húszéves, észak-macedón származású, az „Iszlám Állam (IS)” dzsihadista szervezetet támogató férfit – a rendőrök lelőttek, az üldözés azonban még mindig tart.

A lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem a 20 éves férfi tervelhette ki a merényletet. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A támadásban négy ember halt meg, két férfi és két nő. A bécsi támadás után hét ember kritikus, életveszélyes állapotban van. Az még mindig nem teljesen világos, hogy a meggyilkolt férfi magányos elkövető volt-e, vagy bűntársai még mindig szökésben vannak. A hatóságok azonban továbbra is azt feltételezik, hogy több merénylő is részt vett a támadásban, így fenntartották figyelmeztetésüket, hogy a város lakói maradjanak otthon és kerüljék el a belvárost.

Európai és közel-keleti politikai vezetők egységesen elítélték a terrortámadást, és szolidaritásukat fejezték ki a megtámadott Ausztria népével és kormányával.

Fotó: Michael Gruber/Getty Images

Forrás: https://www.wienerzeitung.at, MTI