blank

Nehéz diákmunkát találni idén a Vajdaságban

blank
blank

H I R D E T É S

Szerbiában is tart még a tanítási szünet – sok diák, ahogy véget ért a tanév, rögtön munkát keresett. A koronavírus-járvány miatt viszont sok kávézó és üzlet is bezárt, ezért idén a kínálat is szűkösebb.

A diákokat leginkább csomagolásokra, fagylalteladásra, üzletekbe és kávézókba tudnák elküldeni a diákmunka-szövetkezetek, de hiába tart ezek közül sok zárva – a fiatalok ugyanúgy keresik a munkalehetőségeket.

Szemben az egyetemistákkal, akik szinte egész évben, amikor nincs vizsgájuk, dolgozni szeretnének – a középiskolások csak a nyár folyamán vállalhatnak munkát. A vendéglátóipari tanulók munkatapasztalatra is szert tehetnek, ami később előnyt jelenthet a munkaerőpiacon – nyilatkozta az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet munkatársa a Magyar Szó című lapnak.

A fizetéseket órabérben kapják a diákok, amelyet a munkaadó határoz meg. A szövetkezetek persze törekednek arra, hogy az órabér ne legyen kevesebb mint 200–250 dinár. Idén az órabérek az optimális szinten 250 dinár körül mozognak, az összegre szerencsére a járvány nem volt hatással.

Fotó: Envato

#diakmunka #szerbia #jarvany

H I R D E T É S