blank

Nem akarják az Olimpiát a japánok

blank
blank

H I R D E T É S

A legutóbbi felmérések szerint a japán lakosság több mint 80 százaléka nem támogatja az olimpiai játékok mostani megrendezését. Nem véletlen – az átoltottság a szigetországban mindössze 5 százalékos.

Több mint 100 ezren érkeznek a tokioi olimpiai játékokra, és a japán egészségügyi vezetők a járvány felfutásától tartanak. A  kormány egészségügyi főtanácsadója a napokban úgy nyilatkozott, hogy “abnormális” olimpiát rendezni a járvány közepén, miközben nagyon alacsony az átoltottság.

A The Lancet egészségügyi lap szerint kockázatos a sportesemény megrendezése, és bírálja  az Egészségügyi Világszervezetet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amiért azok nem foglalnak egyértelműen állást a kérdésben.

A japán egészségügyi főtanácsadó 26 fős szakértői csapata azon az állásponton volt, hogy a kockázatok miatt ne engedjenek be szurkolókat az olimpiára. Hétfőn délelőtt viszont megszületett a döntés: az öt fél – a helyi szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a japán kormány és a tokiói önkormányzat – megállapodása értelmében a helyszínek 50 százalékos kapacitással működhetnek, amennyiben ez nem haladja meg a 10 ezer embert.  A nézők csak japánok lehetnek, hiszen már hónapokkal korábban döntés született arról, hogy nem engednek külföldi nézőket a játékokra.

A legutóbbi felmérések szerint a lakosság zöme, több mint 80 százaléka elutasítja az olimpia mostani megrendezését – a többség a törlés, illetve az újabb halasztást pártolná. Megrendezés esetén is a többség úgy nyilatkozott, hogy semmiképp ne engedjenek be szurkolókat a sporteseményekre.

Ha Tokió esetleg mégis lefújná a sporteseményt, akkor komoly kártérítést kellene fizetnie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Japán eddig hivatalosan 15,4 milliárd dollárt fordított az olimpia megrendezésének előkészületeire, de a valós összeg ennek akár a duplája is lehet. A NOB akár 3-4 milliárd dollár közvetítési díjtól is eleshet a játékok törlése esetén.

Forrás: novekedes.hu

#olimpia #jarvany #oltottsag

H I R D E T É S