blank

Nem állatok vagyunk, hanem emberek!

blank
blank

H I R D E T É S

Pokoli melegben, szövetségi jogszabályi védelem nélkül dolgoznak az amerikai mezőgazdasági idénymunkások, akik most az követelik: törvényben rögzítsék a víz, árnyék és a pihenőidő meglétét.

“Iszonyú nehéz a melegben dolgozni, de a valóság az, hogy muszáj, nincs választási lehetőségünk, a megélhetés miatt legnagyobb forróságban is dolgoznunk kell ” – nyilatkozta egy floridai munkás a The Guardiannak. „Reggel még nem, de aztán 11 óra után a már valóban érezni fogod a hőséget. Úgy érzed, hogy minden energiát kiszívtak belőled. Nem állatok vagyunk, hanem emberek, de amikor már a forróság miatt érzed, hogy nem tudsz tovább dolgozni, a főnökök akkor is tovább hajszolnak.”

A hőhullámok egyre gyakoribbak és intenzívebbek az elmúlt néhány évtizedben, az Egyesült Államok nyugati partján rekord hőséget mértek – 2021 júniusa volt a legmelegebb június az USA történetében. Washington állam nemrégiben sürgősségi szabályokat jelentett be a mezőgazdasági és más szabadban dolgozók védelme érdekében röviddel azután, hogy Oregon vészhelyzeti szabályokat adott ki, miután egy a 38 éves fakitermelésben dolgozó guatemalai férfi, hőgutában hunyt el.

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben 53 munkavállaló halt meg az Egyesült Államokban a szélsőséges időjárási körülmények miatt, amelyek várhatóan egyre gyakoribbá válnak.

#klimavaltozas #idenymunka #usa

H I R D E T É S