blank

Nem gyárt több Astra-t a cég, de közben több száz dolgozót vesz fel

blank
blank

H I R D E T É S

20 év után véget ér az Opel Astra gyártása a lengyelországi Gliwicében, ezt követően már csak a csoport haszongépjárművei készülnek majd az ottani üzemben.

Az Astra gyártásának megszüntetéséről még két éve született döntés, amikor a  PSA csoport a termelés átszervezéséről döntött. Az Opel Movano, Peugeot Boxer, Citroen Jumper és Fiat Ducato márkájú autókat gyártó részleget 280-300 millió euró beruházással bővítik ki. Az alkalmazottak száma nagyjából 500-zal nő majd, és összesen mintegy 2500 lesz.

A tesztüzem ősztől, a sorozatgyártás pedig jövő áprilisban indul el. A tervek szerint jövőre 50 ezer, 2023-ban viszont már 100 ezer kishaszonjármű gördül majd le a szalagról Gliwicében. Ráadásul 2025-re a modellek 70 százaléka már elektromos lesz, így az üzem sorsa hosszabb távon is biztosnak tűnik.

A G7 emlékeztet rá, hogy a 90-es években Szentgotthárdon is gyártottak Opel Astrát, ez lényegében akkor szűnt meg, amikor Lengyelországban elkezdődött a típus előállítása. Azóta a magyar üzemben motorokat állítanak elő, és idén jelentették be, hogy 2023 első felében egy új benzinmotort kezdenek majd gyártani az üzemben, amit a Stellantis csoport hibrid autóiba is beépítenek majd

Fotó: Wikimedia

#autoipar #opel #lengyelorszag #munkahely xgazdasag

H I R D E T É S