Prato della Valle
Forrás: Envato

Női tudós szobrán vitatkoznak olasz államférfiak

blank
blank

H I R D E T É S

Vitát váltott ki az észak-olaszországi Padovában az a javaslat, hogy Elena Cornaro Piscopiának, az első nőnek, aki doktori címet szerzett a világon, szobrot állítsanak a város főterén, ahol csak neves férfiak szobrai állnak.

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia 1678-ban szerzett filozófiai doktorátust a Padovai Egyetemen. A tudós nek azonban nem állítottak szobrot a padovai Prato della Valle téren – Olaszország legnagyobb terén -, ahol olyan jeles történelmi személyiségek kaptak emlékművet, akik vagy a városból származtak, vagy kapcsolatban álltak vele.

A The Guardian cikke felidézte, hogy eredetileg 88 szobor díszítette ellipszis alakú teret. A szobrok egytől egyig híres férfiaknak, köztük Galileo Galilei csillagásznak, Antonio Canova szobrásznak és több pápának állítanak emléket. A velencei dózséknak emelt 10 szobrot Napóleon hadserege megsemmisítette, miután elfoglalta a Velencei Köztársaságot. Ezek közül nyolcat később obeliszkekkel helyettesítettek, míg két talapzat üresen maradt.

Bár a Padovai Egyetemen felállítottak egy szobrot Piscopia tiszteletére, két városi tanácsos felvetette, hogy a Prato della Valle egyik üres talapzatán is legyen szobra. Javaslatuk azt követően született, hogy egy országos felmérésből kiderült: az ország közterületein felállított, olasz személyiségeket ábrázoló szobrok közül mindössze 148-at szenteltek nőknek.

A javaslat azonban vitát váltott ki, az ellenzők szerint Piscopia szobra “nem illeszkedne a tér történelméhez”. A város kulturális örökségvédelmének egy illetékese pedig úgy vélte: a téren inkább egy másik, az utóbbi idők történelméhez kötődő nő szobrát kellene felállítani.

A Guardian cikke egy helyi újságíró véleményét is idézte, aki úgy fogalmazott: “megdöbbentő, hogy már a javaslat is ekkora vitát váltott ki”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: meglepő, hogy Piscopia szobra nincs ott a téren, miközben több, kevésbé fontos férfié ott állhat.

Forrás: MTI

Fotó: Envato

H I R D E T É S