Könnyebb az utazás az oltottaknak Angliába
Forrás: Envato

Az oltottak februártól könnyebben utazhatnak Angliába – de nem mindenki

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell angliai érkezésük után szűrést végeztetniük.

Az új szabályozás aznap brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe. Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei oltás után.

Grant Shapps úgy fogalmazott: mára egyértelművé vált, hogy az utazáshoz kötődő koronavírus-tesztelés fenntartása már nem jár gyakorlati haszonnal a teljes körűen beoltott utasok esetében.

A teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen vakcinából egy beadott dózis jelenti.

Február 11-től a brit kormány 16 új országot vesz fel azoknak az országoknak a listájára, amelyeknek hazai oltási programját a beutazáshoz elismeri. London a kínai oltási rendszert elismeri, az oroszt nem.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagokat ismeri el.

A nem teljes körűen beoltottaknak sem kell februártól az angliai érkezés utáni második tesztet elvégeztetniük

Ezt a jelenlegi szabályozás alapján az érkezési utáni nyolcadik napon kell elvégezni. A nem teljesen beoltottaknak február 11-től a beutazáshoz az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, és az érkezés utáni második nap végéig is egy PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk.

Nekik sem kell azonban angliai érkezésük után elkülönítésbe vonulniuk, csak abban az esetben, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív.

A 18 éven aluli beutazókat a kormány továbbra is teljes körűen beoltottaknak tekinti, függetlenül oltottsági státusuktól.

Forrás: MTI

Fotó: Envato

H I R D E T É S