Vakcina

Oltás nélkül nincs fizetés!

blank
blank

H I R D E T É S

Olaszországban az állami és magánszektorban dolgozók oltási igazolás nélkül nem veszítik el munkahelyüket, de bérüket felfüggesztik október 15-től az olasz kormány törvényrendelete szerint. Ezzel 23 millió olasz dolgozónak tették kötelezővé a védettségi igazolást.

A Green Pass rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után már csütörtök éjféltől életbe lép, de gyakorlatban csak a jövő hónap közepétől alkalmazzák.

Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást. Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes: az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelységről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen vagy negatív tesztje van.

Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni. A rendelet legutolsó változata értelmében az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik. Hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben.

A rendelkezés október közepétől december 31-ig érvényes, a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet határidejéig, amely azonban meghosszabbítható.  Ezzel egy időben a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilenc hónapról egy évre emelték.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#oltas #korlatozas #olaszorszag #munkahely

H I R D E T É S