blank

Párizsba evakuálják a betegeket Franciaország tengerentúli szigeteiről

blank
blank

H I R D E T É S

A járvány delta variáns okozta újbóli berobbanása miatt péntek éjféltől karantént rendeltek el a francia hatóságok a karibi Martinique szigetén és az Indiai-óceánban található Réunion szigetén, ahol drámaivá vált helyzet a be nem oltottak száma miatt.

A kormány már szerda este kihirdette a rendkívüli egészségügyi állapotot a francia Antillákon, amely lehetővé teszi a helyi hatóságoknak az emberek szabad mozgásának korlátozását. Martinique-on általános karantént hirdettek ki péntek éjféltől, legalább három hétre.

A karibi szigeten a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma a múlt heti 280-ról néhány nap alatt ezer fölé emelkedett, a lakosság átoltottsága viszont alig 19 százalékos, miközben Franciaország európai részén a felnőtteknek több mint háromnegyede már felvette a koronavírus elleni oltás első adagját és a teljes lakosság 52 százaléka már minkét adagot megkapta.

A vírus megfékezése azért is sürgős, mert a martinique-i lakosság kevésbé immunizált, általánosságban idősebb, azaz veszélyeztetettebb, mint azon régiók lakossága, ahol az átoltottság aránya magasabb.

Martinique-ról, ahol a kórházak egyik napról a másikra megteltek koronavírusos fertőzöttekkel, szombaton három beteget egészségügyi repülőgéppel átszállítanak Párizsba, s a hadseregnek mintegy 40-50 egészségügyi tagja érkezik a szigetre a következő napokban a kórházi ellátást segíteni.

Réunion szigetén részleges karantén lép életbe legalább két hétre, amelyet délután 6 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalommal erősítenek meg. Hétfőtől szombatig reggel 5 óra és délután 6 óra között a lakhelyet csak 10 kilométeres körzetben engedélyezett elhagyni, a helyiek gyakorlatilag csak munkába és vásárolni járhatnak, a maszkviselés mindenhol kötelező.

Franciaország európai részén ennél kedvezőbb a helyzet, de ott is megemelkedett a fertőzési szint, elsősorban a turisztikai övezetekben az Atlanti-óceán partján és a Francia Riviérán, ahol elsősorban a fiatalok körében terjed a vírus. A nyaralóhelyek egy részén ezért ismét kötelezővé tették a prefektúrák a maszkviselést a köztereken, s korlátozzák az esti spontán szabadtéri bulizásokat.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#jarvany #delta #franciaorszag #antillak #turizmus #korlatozas

H I R D E T É S