blank

Pert nyert a Facebook, ami már 1 billió dollárt ér

blank
blank

H I R D E T É S

Egy amerikai bíróság kimondta, hogy a Facebook ellen felhozott szövetségi antitröszt-vádak nem kellően megalapozottak, és a társaságnak nem kell eladnia a korábban felvásárolt Instagramot és Whatsappot.

A hírre több mint 4 százalékot emelkedtek Zuckerberg gigacégének részvényei a tőzsdén, így azok összértéke meghaladta az ezer milliárd dolláros értéket. Columbia állam bíróságának bírója most úgy érvelt, hogy a szövetségi vádak nem tudták kellően bizonyítani a Facebook monopolhelyzetét a social médiában, de benyújthatnak egy újabb keresetet július 29-éig.

Ejtették az Instagram és a Whatsapp felvásárlásával kapcsolatos vádakat is, mondván, túl sok idő telt már el az akvizíciók óta, hiszen előbbit 2012-ben, a Whatsappot 2014-ben szerezték meg, túl későn érkeztek a kifogások. Ebben a kérdésben nem is vetették fel az újabb vádemelés lehetőségét – írja a Forbes.

Akvizícióról akkor beszélünk, amikor egy vállalat megszerzi egy másik vállalat többségi vagy teljes részesedését, hogy átvegye az irányítást felette. 50 százalék feletti tulajdonrész megszerzése esetén ugyanis általában a korábbi részvényesek jóváhagyása nélkül is lehet döntéseket hozni.

A Facebook természetesen jogosnak ítélte a döntést, az államügyészség minden következő jogi lehetőséget megfontol, Josh Hawley republikánus szenátor pedig azt mondta, „végtelenül csalódott a bírósági döntés miatt”.

A Google ellen egyébként már többször folyt hasonló eljárás, ott most éppen azt vizsgálják, hogy a cég nem részesítette-e saját érdekeltségeit előnyben az online hirdetési piacon.

Foto: Stephen Lam / Reuters

#facebook #antitroszt #whatsapp #instagram #tozsde #google

H I R D E T É S