blank

Rég nem látott mértékben csökkent a várható élettartam

blank
blank

H I R D E T É S

Egy friss tanulmány szerint a járvány miatt a második világháború vége óta nem látott mértékben csökkent a várható élettartam.  A 29 országot felölelő vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy a pandémia hosszú évek javulását nullázta le.

A vizsgált országok háromnegyedében több mint hat hónappal csökkent a várható élettartam az előző évhez képest. A legtöbb helyen a férfiakat súlyosabban érintette a járvány, tizenegy országban több mint egy évvel, de az Egyesült Államokban 2,2 évvel, Litvániában 1,7 évvel csökkent a várható élettartamuk. Amerikában a helyzet drámaiságát fokozza, hogy a járvány áldozatai jobbára éppen a munkaképes korú, hatvan év alattiak voltak, míg Európában az idősebb korcsoport tagjainak elhalálozása jelentősebb mértékben járult hozzá az emelkedéshez – írja a Szabad Európa.

A tanulmányban megjegyezték, hogy a járvány közvetetten másképp is kihatással volt a halálozási statisztikákra: sokan azért haltak meg, mert nem kaphattak kezelést más betegségükre a kórházak túlzsúfoltsága miatt, ugyanakkor a lezárások miatt kevesebb volt a közlekedési – köztük halálos – baleset.

Fotó: Envato

#jarvany #halalozas #elettartam#mortalitas #kutatas

H I R D E T É S