blank

Rossz hír a nehezen ébredőknek: drágul a kávé !

blank
blank

H I R D E T É S

Németország vezető kávéeladója, a Tchibo június 14-étől emel az árakon, más pörkölők követhetik a példáját. Az okok: rossz prognózis a brazíliai szüretet illetően és a koronavírus miatti gazdasági helyreállás.

Németországban még az ásványvíznél és a sörnél is több kávé fogy, évente és fejenként 168 liter, ami évről évre folyamatosan növekszik. Az árak évek óta stagnálnak, most azonban drágulás várható. A főleg brazíliai rossz termés miatt hónapok óta emelik a zöld kávé felvásárlási árait, például az arabica bab ára jelenleg négyéves csúcson van.

Június 14-én az értékesítési árak várhatóan 50 és 100 eurócent/font között fognak emelkedni, a fajtától és a származási országtól függően a Tchibonál. Emiatt pedig valószínűleg nemcsak a többi kávéfőzőnél, hanem a világ legtöbb országában általában is emelkednek az árak.

A Bloomberg már korábban részletesen foglalkozott a témával : a feltörekvő országok bővülő középrétegeinek tagjai rákaptak a kávéra, miközben a világ más részein nem csökken a fogyasztás. Az emiatt bővülő kereslet kiszolgáláshoz évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben. az előrejelzések szerint 2030-ra a jelenlegi harmadával, évente 200 millió zsákra nő a világ kávéfogyasztása.

A klímaváltozás a brazíliai termés negyedét veszélyezteti, emellett különösen nehéz helyzetbe hozza a nicaraguai, az El Salvador-i és a mexikói gazdákat. Veszteségeiket csak úgy mérsékelhetik, ha alkalmazkodnak az új helyzethez. Emellett várakozások szerint a termelés egy része átkerülhet Közép-Amerikából az ázsiai és csendes-óceáni térségbe, ahol a túlzott hőségtől védettebb, magasabb fekvésű ültetvényeket lehet kialakítani.

A legnagyobb veszély egyébként épp a már említett, egyik legjobb minőségű fajtát, az arabicát fenyegeti.

Forrás: https://www.spiegel.de/wirtschaft/service/kaffee-duerfte-wegen-schlechter-ernteprognosen-und-corona-erholung-teurer-werden-a-5fe5b40f-4a86-4d69-9b77-7bf6ed9aa94f

#aremelkedes #fogyasztas #elelmiszeripar

H I R D E T É S