blank
Close up of getting vaccinated

Szabadnapot kapnak a beoltottak Romániában

blank
blank

H I R D E T É S

A román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen, az eddiginél szigorúbb szabályok vonatkozhatnak viszont azokra, akik nem vállalják az oltást.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók – az állami és versenyszférában egyaránt – egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül.

A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy nap felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,9 millió ember – a beoltható lakosság 29 százaléka – kapott legalább egy adag vakcinát. Ezzel az átoltottsági aránnyal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

A kormány az oltási szabadnapok mellett más ösztönző szabályok bevezetését is mérlegeli: elképzelhető , hogy bizonyos nem alapvető szolgáltatásokat a védettségi igazolvány felmutatásához kötnek majd, javaslatként fogalmazódott meg, hogy az oltásra jelentkező falusiak kapjanak olyan sorsjegyet, amellyel mezőgazdasági gépeket lehet nyerni. Az is felmerült azonban, kössék oltottsági igazolvány felmutatásához a plázák hétvégi látogatását.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#oltas #romania #munkavegzes #jogszabaly

 
blank

H I R D E T É S