blank

Tiszta Európát 2030-ig !

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Bizottság a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről szóló cselekvési tervet fogadott el, amelyben meghatározza a jelenlegi helyzethez képest a szennyezés forrásainál 2030-ig teljesíteni kívánt fő célokat – közölte a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.

Frans Timmermans tájékoztatása szerint a cselekvési terv a levegőminőség olyan mértékű javítását célozza, hogy a légszennyezés okozta korai elhalálozások száma az évtized végére 55 százalékkal csökkenjen az Európai Unióban. A légszennyezés 25 százalékkal való csökkentését kívánja elérni ott, ahol az uniós ökoszisztémában veszélyezteti a biológiai sokféleséget. Azok arányát, akik tartósan szenvednek a közlekedésből származó zajtól, a terv révén harminc százalékkal szorítanák le.

A vízminőség javításának érdekében a terv a tengerbe jutó műanyaghulladék mennyiségének 50 százalékos, a környezetbe jutó mikroműanyagok mennyiségének 30 százalékos csökkentését irányozza elő. Emellett 50 százalékkal szorítaná vissza a települési maradékhulladék mennyiségét. A talajminőség javítására a bizottság a vegyi növényvédő szerek használatának 50 százalékos csökkentését javasolja.
   

A cselekvési terv a felsorolt célok megvalósítására számos uniós jogszabály és előírás kiigazításának, illetve felülvizsgálatának fontosságát hangsúlyozza, emellett elő kívánja mozdítani a tavaly elfogadott, a mérgező anyagoktól mentes környezetre irányuló uniós szennyezőanyag-mentességi törekvés gyakorlati megvalósítását. Megerősíti továbbá az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, illetve egészségügyi, biodiverzitási és erőforrás-hatékonysági céljait.

Forrás: MTI

#fenntarthatosag #unio #ipar #kornyezetvedelem #mezogazdasag #biodiverzitas

H I R D E T É S