blank

Több ezer zenész hagyja el a pályát?

blank
blank

H I R D E T É S

A zenészek harmada felhagyhat a szakmájával: minden negyedik fontolgatja, hogy ezentúl csak kedvtelésből zenéljen, további 7 százalék teljesen felhagyhat a zenéléssel – derül ki a ProArt Szövetség friss felméréséből.

A felmérés a zenészek helyzetét vizsgálta a járvány idején: dalszerzőket és előadókat kérdeztek arról, hogy jövedelmüket milyen mértékben sújtotta a járvány 2020-ban, és hogyan tudtak talpon maradni.

Mint kiderült: minden második zenész a tavalyi évben zenei bevételeinek 90 százalékától esett el, a meghirdetett állami és egyéb támogatásokban pedig a kitöltők ugyancsak egyáltalán nem részesült. Akik mégis igénybe vettek támogatást, azoknál is csak éves bevételeik átlagosan 15 százalékát tette ki az összeg. Legnagyobb arányban (21 százalék) a kisvállalkozókat támogató intézkedések – a KATA felfüggesztése, a kedvezményes hitel – révén tudtak enyhíteni anyagi nehézségeiken.

A jelentés szerint a zenészek túlélését nagyban segítette, hogy 49 százalékuk már a járvány előtt is több lábon állt, és volt valamilyen zeneiparon kívüli munkája. A nehéz időszakban a muzsikusok 68 százaléka írt új dalt, dalszöveget vagy fejezte be félkész szerzeményét. Majdnem ugyanennyien (61 százalék) készítettek új hangfelvételeket, és a kitöltők egyharmada csinált videóklipet.

A járványidőszak új jelensége volt az online koncertezés: a válaszadó zenészek 23 százaléka tartott és közvetített koncertet az interneten. A válaszadók több mint fele most úgy gondolja, hogy a járvány után egyáltalán nem tart koncertet ilyen formában az alacsonyabb bevétel miatt. Emellett többségük szerint a személyes fellépésekhez viszonyítva sem a közönségnek, sem nekik nem nyújtott hasonló élményt ez a formátum. A válaszadók 59 százaléka számít kevesebb bevételre idén, mint korábban, közülük minden ötödik szerint az átlagosnál “sokkal rosszabb lesz” a 2021-es év.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#zeneipar #bevetel #jovedelem #jarvany #felmeres

H I R D E T É S