blank

Több mint 150 ezer magyar kért letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

blank
blank

H I R D E T É S

Azok az uniós állampolgárok, akik a Brexit után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban letelepedési státuszért kellett folyamodniuk.

A határidő június 30-án lejárt, de a brit kormány már korábban jelezte, hogy méltányolható indokok esetén meghatározatlan ideig elfogadja a késve benyújtott kérvényeket is. A brit belügyminisztérium összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 5 és fél millióan kérték a letelepedett státust a június végi határidőig.

A lista élén a lengyelek és a románok állnak több mint egymillió, őket követik az olaszok 545 600, a portugálok 414 100, valamint a spanyolok 353 200 benyújtott letelepedési kérelemmel.

A minisztérium továbbra is arra biztatja a státusra jogosult EU-állampolgárokat, hogy a hivatalos benyújtási határidő lejárta ellenére adják be letelepedési kérelmüket, hiszen a folyamodvány benyújtásának ténye az elbírálásig tartó időszakban önmagában is garantálja a Nagy-Britanniában élő a Brexit előtt megszerzett, a korábbi brit uniós tagságból eredő összes jogosultság megőrzését, akkor is, ha a letelepedett státusra szóló kérvényüket késve adják be.

 A brit belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy azoknak a megszerzett jogai is megmaradnak ügyük elbírálásáig, akik a határidő lejártáig benyújtották a letelepedett státusra szóló kérelmüket, de még nem kaptak értesítést az elbírálás eredményéről. A szaktárca ugyanezt a garanciát kiterjesztette azokra is, akik késve, vagyis június 30. után adják be folyamodványukat.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#letelepedes #nagy-britannia #brexit

H I R D E T É S