blank

Tömeges oltás vagy gazdasági válság?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre inkább megvalósíthatatlannak tűnik elérni a Covid-19 elleni nyájimmunitást, és ha a vírus velünk marad a következő években, a Capital Economics elemzése szerint egyedül a vakcinázás biztosítani az egyes gazdaságok normális működését – írja a Világgazdaság

A koronavírus új változatai miatt megugró fertőzési mutatók egyre valószínűbbé teszik, hogy globálisan hosszú távon is illúzió a nyájimmunitás elérése. Emiatt nő az igény rá, hogy a közgazdászok olyan modelleket dolgozzanak ki, amelyekben a koronavírus a következő években is velünk marad. A Capital Economics elemzése szerint a gazdaságok visszatérhetnek a normális kerékvágásba, ennek azonban feltételei vannak.

A  legfontosabb kérdés, hogy visszatérővé válnak-e a zárlatintézkedések, hiszen a gazdasági károkat elsősorban ezek okozzák.

Az alapteória szerint egy vírus terjedése megállítható, ha az emberek zöme immunitást szerez ellene. Sok tényezőtől függ azonban, a népesség mekkora hányada jelenti ezt a küszöböt, ráadásul a szám változik is, attól függően, mennyire hatékony és tartós a megszerzett immunitás, vagy milyenek a kapcsolatok más, fertőzött népességekkel.

A korlátozások elkerülhetők, ha a népesség nagy részét beoltották, és ha a vakcinázás révén sikerül alacsonyan tartani a kórházba kerülők, illetve a halálos áldozatok számát, amihez természetesen az is kell, hogy az elérhető oltások elég hatékonyak legyenek az új vírusváltozatokkal szemben. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a kormányzatok minden bizonnyal újabb fertőzési hullámok estén is hajlandók lesznek eltekinteni a zárlatintézkedésektől – írja az elemzés.

Egyes országok valószínűleg a továbbiakban is megkövetelik majd, hogy bizonyos szolgáltatások elérését és rendezvények látogatását vakcinaigazolványhoz kötik, pontosan azért, hogy ösztönözzék az oltást. A jelen helyzet alapján ez sokkal valószínűbb Európában, mint az Egyesült Államokban, ahol államonként eltérőek a szabályok, és a polgárok sokkal kevésbé fogadják el az állami beavatkozást. A nemzetközi utazásokat várhatóan a korábbiaknál több korlátozás és bürokratikus akadály terheli majd, és sok helyen megkövetelhetik az emlékeztető oltást is – Izraelben például a 60 éven felüliek majdnem fele ezt már meg is kapta.

Fotó: Envato

#virus #nyajimmunitas #gazdasag #valsag

H I R D E T É S