Tovább romlott az euróövezeti befektetői hangulat

H I R D E T É S

Szeptemberben már a második egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe, újabb jeleként annak, hogy a gazdasági növekedés lefordult a járvány utáni fellendülés csúcsáról. 

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az index 2,6 ponttal, 19,6 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A felmérés eredményeit összegezve, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy már tetőzött a gazdaság felzárkózási folyama a koronavírus-járvány miatti zárlatok után. “A kérdés most az, hogy csak szusszanunk egyet vagy visszafordulunk” – fogalmazott Hübner. 

A felmérés adatai azt mutatják, hogy bár lassul a világgazdaság növekedése, de még mindig pozitív tartományban tartózkodik, jelezve, hogy a gazdaságok még nem tértek le a növekedési pályáról.

Ezzel együtt is a fellendülés csúcsán túljutott a gazdaság, hiszen csak néhány régióban javult kissé a mutató. Az európai konjunktúra sorsát valószínűleg a kínai gazdasági helyzet alakulása határozza majd meg.

A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében szeptember 2. és 4. között 1070 befektető és pénzügyi elemző vett részt, köztük 270 intézményi befektető.

Fotó: Envato

#befektetes #gazdasag #jarvany #felmeres

H I R D E T É S