blank

Tovább romlott az európai romák helyzete a járvány miatt

blank
blank

H I R D E T É S

A pandémia tovább marginalizálta az európai roma közösségeket, még több roma család került a szegénységi küszöb alá – erről  Helena Dalli, az Európai Bizottság esélyegyenlőségért felelős tagja beszélt az Európai Parlamentben.

A romák egyenlősége, társadalmi befogadása és részvétele témájában tartott vitában a biztos elmondta: az emberek méltósága alapvető érték, de a romák közül sokan még mindig rasszizmusnak és diszkriminációnak vannak kitéve. Emellett az uniós tagállamokban a romák nagy része rossz lakáskörülmények között él, és munkanélküli.

Mint mondta, a felülvizsgált uniós romastratégia, amelyet a testület októberben mutatott be, hosszú távú tervet dolgozott ki, amelyben a romák esélyegyenlősége, társadalmi részvétele és befogadása mellett továbbra is kulcsterületként kezeli az oktatáshoz, foglalkoztatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és lakhatáshoz való hozzáférésük javítását. A brüsszeli testület mindezeken a területeken új célkitűzéseket és ajánlásokat terjesztett a tagállamok elé.

Azt is megemlítette, hogy az Európai Unió a társadalmi sokszínűséget is fontosnak tartja, tehát a romák, a fogyatékossággal élők, a fiatalok, az idősek és az LMBTI-közösséghez tartozók társadalmi befogadása is kiemelten fontos cél.

Forrás: Infostart

#unio #kisebbsegek #eselyegyenloseg #romastrategia

H I R D E T É S