Money background. Euro money banknotes and coins. European union economy concept

Új szabályok születnek az unió határán áthaladó készpénzmozgásra

blank
blank

H I R D E T É S

Egy új európai uniós rendelet alapján szabályozza az uniós határon áthaladó készpénzmozgás ellenőrzését az erről szóló előterjesztés, amely alapján be kell jelenteni a tízezer eurót meghaladó készpénzmozgást – ismertette Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A jogszabály a jövőben szigorúan szabályozza ennek bármiféle megsértését – hangsúlyozta. De mivel a könnyen készpénzzé tehető dolgok kis helyen is elférnek, ezért az unió új szabályokat alkotott a készpénz fogalmára is. Az a jövőben kiterjed az aranyra vagy a csomagként feladott készpénzre is.

Az új értékhordozókkal kapcsolatos ellenőrzésére minden országnak ki kell dolgoznia a saját szabályozását, a többi között az adatszerzési, vagy a visszatartási és a szankcionálási szabályokat – közölte.

A nagy értékű készpénz szállítását a pénzügyőrségnek kell bejelenteni. Az eljárás nem a tőkemozgás korlátozására irányul, de az érintettnek hiteles igazolással kell rendelkezni a pénz forrásáról.

Az összeg nem oszlik meg az együtt utazók között, így egy családfőnek előzetesen be kell jelentenie például 30 ezer eurót, hiába utazik együtt az egész család.

Forrás: MTI

#penzugy #eu #hataratlepes

H I R D E T É S