blank
Valdis Dombrovskis

Újabb négy ország helyreállítási tervét fogadta el az Unió

blank
blank

H I R D E T É S

A határozat elfogadását követően Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus is igénybe veheti majd az uniós forrásokat – ezek folyósítására a vissza nem térítendő támogatásokról és a hitelekről szóló kétoldalú megállapodások aláírását követően kerül sor.

Július közepén az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést.

A további kifizetéseket az uniós bizottság attól tette függővé, hogy a nemzeti kormányok teljesítik-e a zöld és digitális reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, illetve az elköltött pénzek megfelelnek-e az EU által előre meghatározott céloknak.

Horvátország olyan reformokat és beruházásokat tervez, amelyek kiterjednek a víz- és hulladékgazdálkodás javítására, a fenntartható mobilitásra történő átállásra és a digitális infrastruktúrák finanszírozására a távoli vidéki területeken.

Ciprus többek között a villamosenergia-piacát kívánja megreformálni, illetve elősegíteni a megújuló energia alkalmazását, továbbá javítani szándékozik az e-kormányzati megoldásokat.

Litvánia olyan többek közt a helyben előállított, megújuló energia mennyiségének növelését, a zöld közbeszerzési intézkedéseket és a nagy kapacitású hálózatok további kiépítését tűzte ki célul.

Szlovénia azt tervezi, hogy az uniós támogatás egy részét a fenntartható közlekedés fellendítésére, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázására és a közszféra további digitalizálására fordítja.

Valdis Dombrovskis, gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos közölte: a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között. A brüsszeli testület azt fogja javasolni a magyar kormánynak, hogy a tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg.

Fotó: Wikimedia

Forrás: MTI

#gazdasag #tamogatas #hitel #unio

H I R D E T É S