blank

Újabb világjárványok megelőzésére figyel az Egészségügyi Világgyűlés

blank
blank

Egy év telt el azóta, hogy a COVID-19 veszélyezteti a bolygó egészségét és jólétét. A hetvennegyedik Egészségügyi Világgyűlés (WHA) – amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legmagasabb döntéshozó szerve – témái ezért a jelenlegi járvány megszüntetése és a következő megelőzésének sürgőssége mellett egy egészségesebb, biztonságosabb és igazságosabb világ.

Világszerte több mint 3,3 millió emberéletet követelt a járvány az elmúlt 1 évben. A koronavírus minden országot súlyosan érintett, de a legdurvább hatása azokra a közösségekre volt, amelyek már egyébként is kiszolgáltatottabbak voltak, jobban ki vannak téve a betegségnek, ritkábban jutnak hozzá minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak káros következményeket (mint például jövedelemkiesés) a járvány visszaszorítására tett intézkedések eredményeként.

A veszélyhelyzetnek pedig továbbra sincs vége, sőt, a szakemberek további világjárványok kitörésének lehetőségét is kilátásba helyezték. A WHO gyűlésének napirendi pontjai között így többek között szerepelnek: az egészségügyi vészhelyzetekkel kapcsolatos munka, a COVID-19 járványra adott válaszok, valamint a globális stratégia és cselekvési terv innovációja a közegészségügy területén. Az idei rendezvényt online tartják, május 24-e és június 1-e között.

Forrás: https://www.who.int/news/item/19-05-2021-world-health-assembly-to-focus-on-ending-covid-19-pandemic-and-preparing-for-next-one

#pandemia #megelozes #who #strategia #fenntarthatosag