blank

Utasregisztrációs rendszert vezet be az Unió

blank
blank

H I R D E T É S

Jövő év végére működésbe léphet az európai uniós utasregisztrációs rendszer, amelynek keretében csak vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok a közösség területére.

Az ETIAS bevezetését követően a vízummentességet élvező nem EU-s állampolgároknak regisztrálniuk kell majd, és utazás előtt engedélyt kell szerezniük. A rendszer összeveti az utazók adatait az európai uniós belbiztonsági, határ- és migrációs információs rendszerekben tároltakkal, elősegítve a biztonságra vagy a közegészségre kockázatot jelentő személyek azonosítását és kiszűrését, valamint a migrációs szabályok betartását.

A kérelmek elbírálása a 18 év alattiak és a 70 év felettiek számára ingyenes lesz, mindenki másnak hét euróba fog kerülni, a kiadott engedély pedig három évig vagy az úti okmány lejártáig lesz érvényes.

Az utasregisztráció nem jelent vízumkötelezettséget  a vízummentes országok állampolgárai számára, mindössze ki kell tölteniük az online beutazási kérelmet, amelyet az esetek várhatóan több mint 95 százalékában automatikusan jóvá hagynak.

Fotó: Envato

Forrás MTI

#unio #beutazas #regisztracio

H I R D E T É S