blank

Vége a matricás korszaknak az autópályákon?

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Parlament és a Tanács előzetes megállapodásra jutott az útdíjak ügyében, amelyek majd az eurovignettát fogják helyettesíteni. Az új díjak a teherautókra, autóbuszokra, kiszállító autókra, és a TEN-T úthálózatot használó személygépkocsikra fog vonatkozni.

A transpack.hu úgy tudja: az EU tagállamai megőrizhetik a matrica-rendszert egyes szakaszokon, ha bebizonyítják, hogy a keletkezett költségek nincsenek arányban a bevételekkel. A tervek szerint 2029-től váltaná le a matricás rendszert a megtett út alapú díjazás. A bevezetéstől számított 5 éven belül az  Európai Bizottság felméri, hogy a kiszállító autók ugyanazon elvek mentén fognak-e díjat fizetni, mint a teherautók, vagy új szabályozásokat hoznak létre.

A nulla vagy alacsony emissziójú járművek számára kedvezőbbek lesznek az útdíjak. Először azonban meg kell állapítani a kategóriákat és a CO2-kibocsájtásra vonatkozó iránymutatásokat, amire 2023-ban kerülne sor.

A jelenlegi megegyezést még el kell fogadni az Európai Tanács mellett működő kormányzatok állandó képviselőinek, valamint az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának.  Ezután meg kell szereznie az Európai Tanács és az Európai Parlament jóváhagyását is.

#unio #utdij #logisztika

H I R D E T É S