blank

Vörös kód – megállítható a globális katasztrófa?

blank
blank

H I R D E T É S

Az emberiség káros hatása az éghajlatra már “ténymegállapítás” – állítják az ENSZ tudósai egy mérföldkőnek számító tanulmányban. A 42 oldalas jelentés szerint még van idő cselekedni, azonban ha ez elmarad – komoly katasztrófának nézünk elébe.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt egy évtizeden belül megdőlhet a melegrekord, a század végére pedig akár a kétméteres tengerszint emelkedés “sem zárható ki” – írja a az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület tanulmánya, egyben felhívja döntéshozók figyelmét azonnali intézkedési tervek kidolgozására.

“Az IPCC 1. munkacsoportjának mai jelentése vörös kód az emberiség számára”-mondta António Guterres. “Ha most egyesítjük erőinket, elkerülhetjük az éghajlati katasztrófát. De, ahogy a mai jelentés is világossá teszi, nincs idő késésre és kifogásokra. Számítok a kormány vezetőire és minden érdekelt félre, hogy biztosítsák a terv sikerét.” – idézi az ENSZ főtitkára szavait a BBC.

A tanulmány szerint 1970 óta a globális felszíni hőmérséklet gyorsabban emelkedett, mint bármely más 50 éves időszakban az elmúlt 2000 évben. Ez a felmelegedés “már számos időjárási és éghajlati szélsőséget okozott a világ minden régiójában “akár olyan kánikuláról van szó, mint amilyeneket a közelmúltban tapasztaltak Görögországban és Észak -Amerika nyugati részén, vagy olyan áradásokból, mint Németországban és Kínában.”

A szerzők úgy vélik, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 2040 -ig elérheti az 1,5 ° C -ot. Ha viszont a következő néhány évben nem csökken a szén-dioxid kibocsátás, ez még korábban fog megtörténni.

Az IPCC mostani jelentése az első része egy olyan riportsorozatnak, amely a klímaváltozásra reflektál. Három hónap múlva Glasgowban rendezik a Cop26 nevű klímacsúcsot.

Fotó: Envato

#klimavaltozas #jelentes #ensz

H I R D E T É S