blank

140 ezer magyar maradna a Brexit után is az Egyesült Királyságban

blank
blank

H I R D E T É S

Március végéig 140 460 magyar nemzetiségű ember kért tartós letelepedési engedélyt az Nagy-Britanniában, ez újabb 9340 regisztrációt jelent az első negyedévben – derül ki a brit belügyminisztérium csütörtökön megjelent adataiból. 

A szigetországban élőknek a Brexit miatt kell jelezniük, ha maradnának továbbra is a munkaerőpiacon. Idén januártól ugyanis már egy pontrendszer alapján kérhetnek munkavállalási engedélyt az uniós állampolgárok, tehát nem jár automatikusan a szabad munkavállalás.

Aki még 2020 januárja, az átmeneti időszak előtt érkezett az országba, az idén június 30-ig jelezheti, hogy élne továbbra is a szabad munkavállalás jogával, vagyis tartós letelepedési engedélyt kér. Ehhez csak egy ingyenes regisztrációs folyamatot elindítani a belügyminisztériumnál. A kérelmeket elbírálják, de ha az illető megfelel a feltételeknek, akkor automatikusan megkapja a letelepedési engedélyt.

A regisztrációk számáról eleinte havonta, az utóbbi időben viszont már csak negyedévente ad ki statisztikát a brit Home Office. Június végéig a 140 ezres szám még biztosan emelkedni fog, sőt korábban megjelentek olyan hírek is, hogy a brit kormány akár meg is hosszabbíthatja a regisztrációs időszakot.

Eddig a magyarok közül több mint 125 ezren Angliában kértek engedélyt, 8170-en Skóciában, 2610-en Walesben, 2530-an pedig Észak-Írországban telepednének le. Az is érdekesség, hogy az eddig regisztrált magyarok több mint tíz százaléka 18 év alatt van, vagyis egész családok is hosszútávú letelepedésre készülhetnek a szigetországban.

Az ONS legutóbb tavaly június végi adatokat közölt, akkori becsléseik szerint 108 ezer magyar élt az Egyesült Királyságban. A Portfolio azonban korábban is hangsúlyozta, hogy a valós szám ennél lényegesen magasabb is lehet, a lap most is mintegy 200 ezer főre becsüli a számot.

#brexit #munkavallalas

H I R D E T É S