Foreman and businessman at solar energy station.

400 ezer minőségi munkahelyet teremthet az európai napelemipar

blank
blank

H I R D E T É S

Az EIT InnoEnergy és a SolarPower Europe összefogásával a közelmúltban megszületett az európai napenergia-kezdeményezés (European Solar Initiative, ESI). Az összefogás részben az éghajlatváltozást érintő kérdéseket emeli be az európai közgondolkodásba, másrészt pedig tagjai tevékenységükkel is segítik a gazdaság fellendülését, valamint hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításához – adta hírül a KIC InnoEnergy.

Az ESI kimondott célja az erős európai napelemipar megteremtése a kontinens teljes területén. Ennek részeként ki szeretnék építeni az értéklánc valamennyi szintjét, a nyersanyagok előállításától kezdve az újrahasznosításig, hogy ezáltal biztosítsák az évi 20 gigawatt többlet-energiaszükségletet, amely a becslések szerint a következő évtized során jelentkezik a földrészen.

A napelemipar megerősítésével évente akár 40 milliárd eurós GDP-növekedés, valamint 400 ezer közvetlen és közvetett új munkahely létesítése prognosztizálható.

Az EU-ban általános az egyetértés abban, hogy az európai energiarendszer jövőjét a megújuló erőforrások jelentik, ahogy azt is teljes támogatás övezi a tagországok részéről, hogy a zöld energia gyors térhódítása elsősorban az iparági szereplők kölcsönös és szükséges együttműködésére alapozható.

A tagállamok részéről szintén fokozott érdeklődés mutatkozik a napelemgyártás megerősítése iránt Európában, mert azzal többé-kevésbé ma már mindenki tisztában van, hogy az ilyen kezdeményezések járulhatnak hozzá igazán az ipari ökoszisztéma rugalmasságának növeléséhez, a kritikus függőségek elkerüléséhez és a minőségi munkahelyek megteremtéséhez is.

Hazánkban a megújuló energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-felhasználásban kilenc év múlva elérheti akár a 21,3 százalékot (40,6 PJ) is a Nemzeti Energiastratégia 2030 vonatkozó része szerint. A most bejelentett európai összefogás minden magyarországi, napenergiában érdekelt vállalkozás számára lehetőséget nyújt arra, hogy a következő évtizedek technológiai, energiakereskedelmi és egyéb gazdasági kihívásait képes legyen kezelni.

Forrás: planetbudapest.hu

#fenntarthatosag #napenergia #innovacio #eu #munkahely #vallalkozas

H I R D E T É S