blank
B

64 millió nő veszítette el az állását tavaly világszerte a járvány miatt

blank
blank

H I R D E T É S

A nők által betöltött munkahelyek 5 százaléka tűnt el 2020-ban világszerte, ennek következtében 800 milliárd dollárnyi bevételkiesés sújtotta őket – írja a CNBC. Nem elég, hogy rengetegen elveszítették az állásukat, számos kutatás rávilágított arra is, hogy sokkal nehezebben tudnak lavírozni a munkahelyi teendők és a családi feladatok között.

Az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban 2,3 millió nő hagyta el a munkaerőpiacot. A szakértők szerint ez a tömeges felmondási hullám annak volt az eredménye, hogy a bölcsődéket, az óvodákat és az iskolákat bezárták, így a munka mellett a gyerekek felügyelete is a nők vállára nehezedett, amit sokan nem tudtak megoldani, így az egyikről le kellett mondaniuk. Ennek eredményeképp 4-ből 1 nő arra kényszerült, hogy teljesen elhagyja a szakmáját és a családi teendőkre koncentráljon.

Az Oxfam International ügyvezető igazgatója, Gabriela Bucher szerint a világ kormányainak drasztikusabb lépéseket kellene tenniük a nők gazdasági biztonságának megerősítése érdekében. Többet kellene a gyermekgondozásba fektetniük és rugalmasabb munkaszerződéseket illene kínálniuk.

Bejegyzés megtekintése

Eddig csupán 11 ország vezetett be rövidebb, illetve rugalmasabb munkabeosztásokat a nők támogatására, és csak 36 ország erősítette meg a családi- és fizetett betegszabadság politikáját.

A szakértő azt is hozzátette, szükség lenne olyan szociális védőhálókra és ellátási rendszerekre, amelyek támogatják a nők foglalkoztatását és fizetetlen gondoskodási teendőit. Csak így érhető el a tisztességes és fenntartható gazdasági fellendülés.

Forrás: Haszon.hu

#felmeres #jarvany #csaladtamogatas #szerepvallalas #karrier

H I R D E T É S