businessman counting on fingers during job interview, business concept

„A fizetési igényét, legyen szíves!” – avagy a kívánt bér a jelentkezésben

blank
blank

H I R D E T É S

Noha a munkáltatók Ausztriában 2011 óta elméletileg kötelesek információt megadni a fizetésről egy-egy álláshirdetésnél, néhányan ezt még mindig nem tartják be, inkább tovább passzolják a pályázónak azt a bizonyos labdát. A fizetési igényt meghatározni pedig, különösen pályakezdők esetében, kicsit sem könnyű feladat. Íme, öt kérdés és felelet, mely segíthet belőni „mennyi is a piaci értékünk”.

 1. Meg kell adni a pályázatban a fizetési igényt?

Amennyiben ezt nem kérik kifejezetten a kiírásban, akkor nem kötelező, sőt nem is ajánlott. Ha viszont a munkáltató ehhez köti a sikeres jelentkezést, akkor tegyük meg, hiszen a lépés kihagyása ahhoz vezethet, hogy elutasítanak minket. Ha azonban nem szeretnénk túlságosan lekorlátozni a lehetőségeinket, megpróbálkozhatunk egy fizetési tartomány megnevezésével. Ha még ez sem fér bele az elképzeléseinkbe, írjuk meg őszintén, hogy személyes beszélgetés alkalmával vitatnánk meg a témát. A legtöbb esetben ezt megértik majd.

 • A pályázaton belül hol helyezkedik el ez a pont?

Általában a levél végén, vagy közvetlenül az utolsó mondat és az üdvözlet előtt. Jelentkezési lapok esetében néha van egy extra rubrika kialakítva ehhez.

 • Hogy fogalmazzuk meg legszerencsésebben a kívánt bért?

Attól függően, hogy mennyire ragaszkodunk az összeghez választhatunk keményebb vagy könnyedebb szavakat. Itt van néhány példa:

 • Fizetési elvárásom bruttó … évente.
 • A nemrégiben befejezett továbbképzésem és az XY-s szakirányom miatt a bruttó fizetésem … évente.
 • Fizetési elvárásaim évi … és … között vannak (bruttó).
 • Mennyire lőhetünk fölé?

Körülbelül 10 százalékkal bátran megfejelhetjük az egyébként számunkra elfogadható bér összegét, de megfelelő munkatapasztalat esetében akár 20-30 százalék is rendben lehet. Azonban túlságosan nem lőhetünk fölé, mert könnyen a „teljesíthetetlen” kategóriába sodródhatunk. Legjobb, ha bértartományt határozunk meg és ezzel megmutatjuk a munkaadónak, milyen összeg alatt nem tudjuk vállalni az állást, illetve milyen fizetést ér a munkánk maximum. Gondoljunk azonban rá: személyes találkozás esetén tudnunk kell érvelni amellett, miért kellene a cégnek a magasabb összeget kifizetnie teljesítményünkért.

 • Honnan tudjuk, mennyit érünk?

Akinek már néhány évnyi munkatapasztalat van a háta mögött, annak elviekben elképzelései is lehetnek róla, milyen fizetést kérhet egy új munkaadótól. Pályakezdők azonban legtöbbször sötétben tapogatódznak, ami ezt a témát illeti. Főként, ha az álláshirdetés nem tartalmaz ilyen jellegű adatot.

Általában ilyenkor a következőket tehetjük:

 • az internetnek hála csupán néhány kattintás választ el minket a legkülönbözőbb információktól: ha pályakezdőként jelentkezünk valahová, legjobb, ha némi kutatómunkát végzünk a kiválasztott iparágban átlagosan számított kezdőbérekről;
 • hasonló álláspályázatokat nézegetve is összehasonlítást végezhetünk, melyből kiszámolhatjuk, átlagosan milyen összegben gondolkozhatunk;
 • kérjük ki az ismerőseink véleményét, tapasztalatait a témában;
 • mindig vegyük számításba, milyen kompetenciák és képességek tesznek minket az adott álláspályázat szempontjából értékessé és hangsúlyozzuk ezeket a bártárgyaláskor is;
 • ha nincsenek is nagy elvárásaink, határozzunk meg magunk számára egy abszolút fájdalomküszöböt, tehát egy olyan számot, ami alá semmiképp sem mehetünk.

Forrás: https://www.karriere.at

Szerző: T.M.

#ausztria #ber #allasinterju #berigeny #karrier

H I R D E T É S