blank

Csak egy országban keresnek kevesebbet a tanárok, mint nálunk

blank
blank

H I R D E T É S

Mind az óvodai, az általános iskolai, és a középiskolai pedagógusok bérénél 15 év után csak Szlovákiában kapnak kevesebbet a pályán lévő kollégáik. Minden más országban többet visznek haza a pedagógusok, a legtöbb helyen minimum a dupláját, de egyes országokban 4-5-szörösét.

Steklács János oktatáskutatónak az OECD adataira épülő elemzéséből kiderül: a jelentős társadalmi, gazdasági fejlődést produkáló országok gyakran hajtottak vége jelentős beruházást és strukturális átalakításokat az oktatási rendszerben. Mint írja: jobban megéri, ha a kormányok nem kiadásnak, hanem befektetésnek tekintik az oktatásra fordított erőforrásokat.

Ennek ellenére a magyar pedagógusok innovatív elkötelezettsége jóval a 31 megkérdezett állam átlaga feletti volt (86 százalékos, míg az OECD-átlag 79 százalékos). A változásra, új módszerekre, tanítási formákra való nyitottságuk szintén erősebb (80 százalék), mint az OECD-átlag (74 százalék).

A pedagógusok társadalmi megbecsültségével kapcsolatban viszont már más a helyzet:  Magyarországon mindössze 12 százalék számolt be ennek érzetéről míg az átlag 26 százalék.

Fotó: Envato

#fizetes #pedagogusber #felmeres #oecd

H I R D E T É S