nővérképzés

Egészségügyi pályára terelik a munkanélkülieket Bécsben

blank
blank

H I R D E T É S

Az ápolás és a betegellátás területén 2030-ra további kilencezer szakemberre lesz szüksége az osztrák fővárosnak, ezért Bécs vezetősége úgy döntött, ösztöndíjjal segíti azoknak a munkanélkülieknek az átképzését, akik ezt a pályát választják – derül ki az osztrák főváros külképviseleti irodájának közleményéből. Bécs 2021-ben összesen 31,5 millió eurót különített el erre a célra.

Leginkább az egészségügyben, a betegápolásban és oktatásban (óvodapedagógia) van hiány szakemberekből. A Bécsi Szociális Intézmények Szövetségének tanulmánya szerint 2030-ra például további kilencezer szakképzett betegápolóra és -gondozóra lesz szüksége az egészségügyi szektornak az osztrák fővárosban.

A Bécsi Munkavállalói Alap, a waff pontosan ezért 2021-ben a szakképzések támogatására helyezi a hangsúlyt és összesen százhúszmillió euróval járul hozzá mintegy harmincnégyezer bécsi munkavállaló át- és továbbképzéséhez.

Emellett 31,5 millió eurót különítettek el a frissen bevezetett „bécsi oktatási támogatásra”, ami egy havi 400 eurós ösztöndíj – az egyéb munkanélküli juttatásokon felül – azok számára, akik 12 hónapnál tovább tartó szakképzésen veszek részt az egészségügy vagy az óvodapedagógia területén. Ezzel a támogatással azok a munkanélküliek is elvégezhetik a diplomás ápoló, szakápoló vagy éppen szülésznő képzést, akiknek eddig nem volt pénzük rá.

A felsorolt támogatásokkal az előrejelzések szerint 2023 végéig négyezerszáz munkanélküli szerezhet versenyképes szakmát az egészségügyi, az ápolási és a szociális szférában.

#becs #munkanelkuli #egeszsegugy #atkepzes #karrier

H I R D E T É S