blank

Hatalmas a kereslet az IT-mérnökök iránt

blank
blank

H I R D E T É S

A jövőben a mérnökök és IT szakértők az eddigieknél is hangsúlyosabb szerephez jutnak a gazdaság, az ipar fejlesztésében – derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség és a a Tech People európai munkaerő-közvetítő vállalat legutóbbi, felsővezetők körében végzett kutatásából.

A felmérés szerint az automatizáció, a robottechnológia, a digitalizáció, a megújuló energetikai fejlesztések, az innovatív infrastruktúrák, valamint az adatfeldolgozás robbanásszerű fellendülése fogja meghatározni az elkövetkező 5 évben a gazdaság fejlődésének irányát Magyarországon is.

A kutatásba bevont felsővezetők közel fele úgy látja, hogy a jelenlegi mérnöki pozíciók – mint a villamosmérnök, a gépészmérnök, az informatikus mérnök, vagy a mechatronikai mérnök – iránti kereslet megmarad a következő 5 évben is.

A válaszadók több mint fele szerint a jövőben hangsúlyosabb szerepet kaphatnak a munkaerőpiacon a gyártástámogató mérnökök, az ipari mérnökök, a folyamatmérnökök, az energetikai/környezetvédelmi illetve az IoT mérnökök is, akik olyan speciális tudás birtokában vannak, amely az automatizált ipari környezetben rendkívüli módon felértékelődik. 

A megkérdezett felsővezetők az informatikai fejlesztők iránt is kiugró érdeklődést jósolnak a hálózati technológiák fejlődése, az okoseszközök terjedése és a felhasználói igények változása miatt. Hozzájuk hasonlóan a programtervező informatikusok, az adatbáziskezelők, a szoftverfejlesztők és a felhő-alapú technológiákban jártas szakemberek is hatalmas lehetőségek előtt állnak a munkaerőpiacon.

Az EJMSZ 2021. őszén több hazai felsőoktatási intézménnyel köt stratégiai együttműködési megállapodást – elsőként a Miskolci Egyetemmel a 2021. október 1-én –  hogy több száz általános és középiskolában kaphassanak figyelmet, bemutatkozási lehetőséget a műszaki, mérnöki szakmák, illetve a vállalatok által kínált karrierlehetőségek – áll a közleményben.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#felmeres #it #informatika #technologia

H I R D E T É S