blank
Karikó Katalin 2021. május 21-én a Szegedi Tudományegyetem bejáratánál Szent-Györgyi Albert szobra mellett

Karikó Katalin a Time 100 legbefolyásosabb embereinek listáján

blank
blank

H I R D E T É S

Az egyik  legolvasottabb amerikai lap többféle rangsort készít – azzal, hogy  a világhírű magyar biokémikus is felkerült a listára, az újság elismeri, hogy a magyar tudós (is) hatott a világra, tett annak megváltoztatásáért. Karikó Katalin egyébként az egyik nagy esélyes a ma este kihirdetendő orvosi Nobel-díjra – írja a Liner

Jennifer Doudna, a Berkley-i Egyetem Nobel-díjas méltatásában azt írja: Karikó Katalin akkor kezdett el foglalkozni az mRNS technológiájával, amikor azt még érdektelennek tartották, mint lehetséges terápiát. A három évtized kitartó kutatómunkájának hála most két féle oltóanyag is rendelkezésre áll ezzel a technológiával, és a szerző háláját fejezi ki mind a magyar kutatónak, mind a munkatársainak azért, hogy egy olyan technológián dolgoztak, amely a jövőben átalakíthatja a fertőző, valamint az autoimmun és egyéb betegségek oltóanyagait.

A számos díj és elismerés mellett szeptember 27-én adták hírül, hogy Karikó Katalin neve – kutatótársával, Drew Weissmannal együtt jövőre bekerül az USA Nemzeti Feltalálók és Hírességek Csarnokának nagyságai közé , ahová a  NIHF 48 éves fennállása óta csak 48 nőt emeltek be.

A magyar tudós kutatótársával való munkásságát sok ideig csak szűk körökben ismerték, azonban a járvány kirobbanásával az egész tudományos világ elismerte eredményeiket. Jelenleg őt és Weissmannt tartják a ma bejelentendő orvosi Nobel-díj legfőbb várományosainak.

Frissítve : A várakozásokkal és a magyar reményekkel ellentétben nem Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat. Nobel-bizottság hétfői bejelentése szerint az amerikai David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutian kapta a legmagasabb tudományos elismerést a hőmérsékletért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért.

Fotó: Wikimedia

#kariko #mrns #time #nobel

H I R D E T É S