blank

Karrier coach, a finomhangoló

blank
blank

H I R D E T É S

Van, hogy az életben segítségre szorulunk, elakadunk álláskeresésben, tanulásban, életpálya kialakításban, saját eszköztárunk nem elegendő – ilyenkor fordulhatunk a profi segítőhöz, akik szakavatott szemmel lát rá a nemcsak a piacra, de a mi működésünkre is. És segít a finomhangolásban. Ő a karrier coach.

A karrier coaching egy olyan újnak mondható karrierszolgáltatás, amely segíti az elköteleződést a személyre szabott munka iránt mindazoknak, akik vállalják, hogy szabadabban, nagyobb személyes felelősséggel és hatalommal keressék meg saját útjukat. A karrier coach segít abban, hogy olyan pályát találjunk, ami összhangban van a személyes identitásunkkal, belső erőforrásainkkal, erősségeinkkel és érdeklődésünkkel. A támogató együttműködés eredményeként egy nagyobb tudatossággal lesz képes a segített arra, hogy a karrierjével kapcsolatos értékeire, erőforrásaira, gondolkodásmódjára, magatartására és érzelmeire, azaz önmagára rálásson.

Általában azok keresnek fel karrier coach-ot, akik a karrierjük során sikeresek, munkatapasztalattal rendelkeznek, a szakmai útjukért felelősséget vállalnak, és változtatni szeretnének addigi pályájukon.

A pozitív pszichológiai kutatások szerint a karrier jóllétünk forrása, hogy nap, mint nap milyen mértékben csinálhatjuk azt, ami az igazi szenvedélyünk, illetve azt, ami az igazi erősségünk.

Öt terület, ami meghatározza az elégedettségünket: karrierünk, a kapcsolataink, az egészségi állapotunk, az anyagi helyzetünk, és a közösségi jóllétünk. (Gallup, 2010)

Sok példa van ugyanakkor arra is, hogy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévőkkel, álláskeresőkkel is sikeresen dolgoznak coachok. Ezekben az esetekben a karrier coaching egy komplex, tanácsadást és a munkakész állapot fejlesztését is biztosító szolgáltatási csomag része.

blank

Segítenek személyre szabott karriertervet készíteni. Miután felmérték a képzettséget, a tapasztalatokat és az igényeket, segít megfogalmazni a karriercélt, és ennek mentén fókuszálni a figyelmet az új útra. A szakemberek segítenek feltérképezni a kiaknázatlan erőforrásokat, csökkenti a bizonytalanságból adódó stresszt és a szorongást azáltal, hogy támogatnak abban, hogy feldolgozzuk és a helyükön kezeljük a negatív érzelmeket, segítenek a hatékonyabb önvédelem kialakításában. Az érzelmileg akadályok kiküszöbölésével erősödik a koncentráció és hatékonyabb lesz a cselekvés, erősödik az önértékelés és nő az éntudat. Valójában sikeres személyes változás nélkül nem várható tartós külső változás. A karrier coach ebben az átalakulásban segít.

Érdemes tehát coach-hoz fordulni, ha:

  • váltanánk, de bizonytalanok vagyunk
  • elindulás előtt, vagy újrakezdés előtt állunk
  • tisztábban szeretnénk látni a saját képességeinket, értékeinket
  • nincs elegendő munkaerőpiaci ismeretünk
  • meg kell írni egy jó pályázati anyagot
  • fel kell készülni egy fontos interjúra

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a problémák feltárása viszonylag gyors folyamat, de a kívánt változás lassú, és nehéz munkát kíván. A coach dolga odáig terjed, hogy hozzásegít egy tisztább önkép kialakításához, egy letisztultabb jövőkép megfogalmazásához, egy új karrier stratégia kidolgozásához és célok megfogalmazásához, egy új, autentikusabb működéshez.

Szerző: munkaeropiac.eu

#karrier #coach #munkaerőpiac #onismeret #lelki egeszseg #allas

H I R D E T É S