szerelem, munka, munkahely, karrier
Fotó: Freepik

Ezért rizikós a munkahelyi szerelem

blank
blank

H I R D E T É S

Nem mindegy mikor, hogyan és kivel kezdünk munkahelyi románcba. De mit mond a pszichológus az irodai szerelemről?

Hasonló érdeklődés, ismerős konfliktusok, azonos beosztás – sok szempontból kézenfekvő lehet a munkahelyi szerelem. Egy amerikai felmérés szerint a munkavállalók fele ábrándozott már valamelyik kollégájáról, és mintegy 30 százalékának alakult ki romantikus kapcsolata az irodában.

„A munkahelyi találkozásokból nemritkán házasság, de ugyanennyiszer csúnya szakítás és mindkét esetben munkahelyváltás is lehet – ezzel a rizikóval jobb az elején számolni” – figyelmeztet Rácz Anna Zsófia (RAZS) pszichológus.  „A munka- és magánélet összecsúszása, a közösen átélt munkahelyi stressz, az egyforma közegben megélt hétköznapok sok erőforrást jelenthetnek a párnak, de ugyanennyi konfliktus forrása is lehetnek. A legfontosabb a keretek és határok tisztázása, első körben egymás között, illetve van néhány alapvető elv, amire érdemes odafigyelni” – mondja a szakember.

A szabály, az szabály

Mielőtt komolyra fordulna a kapcsolat, érdemes ellenőrizni a munkaadó személyes kapcsolatokra vonatkozó előírásait: van ugyanis, ahol kifejezetten tiltják az irodai viszonyt. Rossz hír lehet a szerelmeseknek, hogy a Munka törvénykönyve feljogosítja a cégeket arra, hogy előírjanak bizonyos általános magatartási követelményeket, sőt gazdasági érdekeik védelmében (például titoktartás megsértése) szankcionálhatják is a romantikázó kollégákat.

A főnök tabu

Nemcsak a Me Too-mozgalom miatt vet fel etikai kérdéseket, ha főnök és beosztott között alakul ki intim kapcsolat. Bár számos film és sorozat indítja be az ezzel kapcsolatos fantáziát, gondoljunk csak bele, a valóságban, milyen bonyodalmakat okozhat egy ilyen viszony. A teljesítményértékelésben, tehetség-managementben objektívnek maradni átlagos helyzetben is kihívást jelent a tapasztalt vezetőknek is. Mi a helyzet akkor, ha a szerelmük karrierje a tét? Nem beszélve arról, hogy kérdéseket és konfliktusokat szülhet a kollégák között, ha kiderül a kapcsolat.

Ki vele!

Ha a csapatépítőn kialakult kalandból mély párkapcsolat alakult ki, eljött az ideje a transzparens kommunikációnak. A munkáltató ugyan nem kötelezheti a párt vallomásra, ha komolyra fordulnak a dolgok, jobb tisztázni a helyzetet. Érthető, hogy a titkolózás fokozza az izgalmakat, mégis érdemes nyílt lapokkal játszani: a kapcsolat így a fantáziavilág helyett a realitásban bontakozhat ki.

„A titkolózással járó izgalom, sokszor annyira intenzív, hogy teljes illúzióba kergeti párt. Így a mindenki által ismert rózsaszín köd, méginkább elfedi az esetleges összeférhetetlenségeket. Minden, ami közelebb viszi a szerelmeseket a valósághoz segíthet ezen, így a transzparencia is.”- magyarázza a pszichológus.

Azért nem kell mindent kitenni az asztalra. A párkapcsolati konfliktusok, vagy épp a becézgetés sem a munkatársakra tartozik. Ha pedig mégis úgy alakul, hogy a viszony megy, a munka marad, akkor azt egyszerűen, tényszerűen érdemes közölni a közvetlen kollégákkal és aztán professzionális mederben folytatni a munkanapokat.

Forrás: The Wall Street Journal
Fotó: Freepik

H I R D E T É S