blank

Kérjen többet a fizetési tárgyalásokon! – tanácsolja Jennifer Lawrence és Jennifer Aniston

blank
blank

H I R D E T É S

„Nagyon szexista társadalomban élünk” – mondta Jennifer Aniston színésznő a New York Times-nak adott interjúban, és nemcsak a házassággal és a gyerekekkel kapcsolatos állandó kérdésekkel foglalkozott, hanem a fizetésekkel kapcsolatos diszkriminációra is kitért, ami Hollywoodban is ismert.

A fizetési tárgyalásokról sokat kell még tanulnia Hollywoodnak – mondják a hírességek.  “A nőknek továbbra sem fizetnek annyit, mint a férfiaknak. Én magam is harcba szálltam a tárgyalásokon.”  – mondta Aniston.

Aniston egy érdekes esetre utalt az üzleti tárgyalások kapcsán, amelyet a Sony hekkerei szivárogtattak ki. Eszerint Jennifer Lawrence az „Amerikai botrány” című filmben kevesebb gázsit kapott, mint a férfi főszereplők, Christian Bale, Bradley Cooper és Jeremy Renner.

A nemek közötti megkülönböztetésen kívül nem volt más, értelmezhető magyarázat arra vonatkozóan, hogy miért kapott Lawrence kevesebb fizetést, mint férfi kollégái, ugyanis az „Amerikai botrány” című alkotásban Lawrence, Adams, Bale és Cooper egyaránt Oscar-jelölést kapott. – mondja a színésznő.

A Sony kiszivárogtatott információi szerint a nemek közötti bérszakadék a hollywoodi vezetők között is megjelenik. A cég felsővezetői között Hannah Minghella, a Columbia Pictures produkciójának társelnöke közel egymillió dollárral kevesebbet keresett, mint az ugyanezt a munkát betöltő férfi kollégája, Michael De Luca. A több mint egymillió dollárt kereső 17 Sony alkalmazott közül csak egy nő volt.

A tárgyalások során a diszkrimináció nagyon finoman, észrevétlenül jelenik meg. Egy kutatás kimutatta, hogy mélyen berögzült elvárásunk például az, hogy a férfiak legyenek az erős családfenntartók. A köztudatban emiatt az él, hogy a férfiak többet érdemelnek, mint a nők.

A Sony által kiszivárogtatott bérparitás felhívhatja a figyelmet a tartósan fennálló, nemek közötti fizetési egyenlőtlenségekre. Mindez pedig nemcsak az üzleti tárgyalásokon, és nemcsak Hollywoodban ismert.

A kiszivárogtatások arra is ösztönözhetik a nőket, hogy kövessék Jennifer Lawrence példáját, és adjanak hangot elégedetlenségüknek, ha diszkriminációt tapasztalnak. Emellett arra is sarkallhat az ügy, hogy fejlesszék tárgyalási készségeiket és stratégiájukat a bér-vagy üzleti tárgyalásokon.

Fotó: Robert Landau/CORBIS

Forrás: Harvard Low School

#ber #diszkriminacio #fizetes #egyenjogusag #Hollywood

H I R D E T É S