Vállalati képzésen vesz részt egy szemüveges férfi munkavállaló.
Fotó: Envato

Megemelt összeggel folytatódik a munkahelyi képzéseket támogató program

blank
blank

H I R D E T É S

Tizenöt milliárd forintos keretösszeggel folytatják a munkahelyi képzéseket ösztönző támogatási programot, amelynek második szakaszában az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató hazai mikro- és kisvállalkozások 70  százalékos támogatást igényelhetnek dolgozóik vállalati képzéséhez – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A minisztérium közleménye szerint a programban a munkavállalóknak továbbra is a feladataik ellátásához szükséges kompetenciákat kell elsajátítaniuk, digitális készségeket vagy idegen nyelvet kell tanulniuk, és a munkáltatók számára változatlanul kikötés marad, hogy legalább egy évig tovább foglalkoztassák a résztvevőket, és bérüket – a 2021. évi átlagbérükhöz viszonyítva – kötelező emelni.
Az első szakaszhoz képest változik a maximális támogatás összege, a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében 50-ről 75 millió forintra, míg a nagyvállalatok esetén 100-ról 150 millió forintra növekszik. Újdonság az is, hogy a meghatározott kereteken belül elszámolhatóvá válnak projektmenedzsment és a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó, valamint a projekt-előkészítési költségek, így például a képzési terv készítése – ismertette az ITM.
Az egy munkavállalóra maximálisan elszámolható képzési költség alapesetben 200 ezer forintról 250 ezer forintra, míg a kiemelt területek esetében 300 ezer forintról 350 ezer forintra nő, és ezzel párhuzamosan 25 százalékkal emelkednek a maximálisan elszámolható óradíjak is. A képzések a vállalati igényeknek megfelelően lehetnek céges belső képzések, de külső képző intézményeket is igénybe lehet venni, és az ezek kiválasztásához szükséges dokumentáció egyszerűbbé válik.
A szaktárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a program első fordulójában 187 cég közel 11 ezer munkavállaló képzésére adott be támogatási igényt. Az ország valamennyi régiójából és a gazdaság szinte valamennyi ágazatából érkeztek kérelmek a feldolgozóipartól kezdve, a kereskedelmen át, a turizmusig. A legnépszerűbbek a kompetenciaképzések voltak, azonban jelentős arányban pályáztak a cégek szakmai és IT képzésekre is.
– A World Economic Forum becslése szerint 2025-re az élvonalbeli technológiáknak, a robotizációnak és az automatizációnak köszönhetően 12 millió új munkahely jön létre. Ehhez a magyaroknak ott kell lenniük az új munkahelyek megszületésénél, amit többek között a munkavállalók képzésével érhetünk el – tette hozzá György László.

A GINOP Plusz 3.2.1 pályázat második szakaszában február 15-től lehet benyújtani a kérelmeket az nszf.munka.hu oldalon keresztül – közölte az ITM.

Forrás: MTI

H I R D E T É S