blank

Önismerettől a pályaválasztásig

blank
blank

H I R D E T É S

Nem olyan nehéz könnyen fejlődni, csupán ismernünk kell hozzá saját határainkat, képességeinket, erősségeinket és gyengeségeinket. Ezek tudatában a pályaválasztás is könnyebbé válik. Nincs más dolgunk, mint figyelni – persze azt nagyon!

Mi leszel, ha nagy leszel?

Ezt a gondolatmenetet kezdhetnénk egy Mórickás viccel a balul sikerült választásokról vagy a szerencsétlen döntésekről. De a pályaválasztás, vagy akár pályamódosítás komoly dolog, ezért csak egy múlékony másodpercre idézzük fel az anekdotát, amikor a humoros figurának szegezik a kérdést, ugyan mi lesz, ha felnő, mire ő meglehetősen természetesen azt feleli: télen medve, nyáron tanár. Mint, hogy minden viccnek a fele igaz, van ráció Móricka elméletében, viszont be kell látnunk, medve szakot még egyik felsőoktatási intézmény sem hirdetett meg, ezért praktikusabb, ha inkább az elérhető szakmák közül választunk.

Minden pályaválasztás vagy pályamódosítás előtt szembe találjuk magunkat a kérdéssel: milyen szakot válasszak, milyen irányba fejlődjek tovább? És a másik, még ennél is fontosabb kérdés: hogyan válasszak jól szakot? Olyat, amit több évtizeden át minden egyes nap élvezettel fogok tudni csinálni, nem fogom pár év után megunni, és még szeretni is fogom? A válasz egyszerű, és minden egyéb területen alkalmazni tudjuk: ne görcsölj rá!

Ha kell, változtass!

A pályaválasztás előtt álló diáknak vagy felnőttnek be kell látnia, hogy ez a döntés megváltoztatja majd az életét. Ha ezt elfogadjuk, ha beletörődünk, hogy ennek a döntésnek súlya van, akkor el tudjuk engedni a görcsölést. Volt már arra – nem is egy – példa, hogy valaki pár hónap, vagy év után változtatott, és más szak felé orientálódott, ami még a jobbik eset. Minél előbb ismerjük fel erősségeinket, annál előbb lehetőségünk van a változtatásra, ami egy kiegyensúlyozottabb, stresszmentes élethez vezethet.

blank

A PTE Karrier Iroda munkatársai azért vannak, hogy segítsenek eligazodni a nehézségek közepette. Segítséget nyújtanak a pályaválasztás előtt állóknak, hallgatóiknak és a segítségre szorulóknak abban, hogy felismerjék a magukban rejlő lehetőségeket, megtalálják a megfelelő szakmát és merjenek változtatni, ha szükséges. Beszélgetésekkel, önismereti tréningekkel és tanácsadásokkal fejleszthetjük és ismerhetjük meg jobban magunkat.

„Az emberek fejlődnek, és fontos, hogy ne hagyd abba a fejlődést, csak mert elérted a „felnőttkort”.”
                                                                                                                J. K. Simmons

(x)

#palyavalasztas #pte #felsooktatas #karrier #onismeret

H I R D E T É S