Diákmunka

Ősszel is várják a diákmunkásokat – sok szektor épít rájuk nyár után is

blank
blank

H I R D E T É S

A rendezvények, gyorsétterem hálózatok országosan, kávézóláncok és futárszolgálatok továbbra is várják a diákmunkaerőt. Az újranyitást követően felértékelődtek a rugalmas alkalmazási formák, így a diákmunka is, és ez kitart egész évben.

A világjárvány kitörését követő hónapokban a cégek elsőként a rugalmas keretek között foglalkoztatott munkavállalóiktól, köztük a diákoktól vettek búcsút, aminek következtében a diákfoglalkoztatás volumene a korábbinak a töredékére zuhant vissza. A Trenkwalder közelmúltban elvégzett, diákokat és munkáltató cégeket is megcélzó felméréseiből az derült ki, hogy a diákok 55 százaléka a járvány időszakában egyértelműen kevesebbet dolgozott, mint a járvány előtt, 20 százalékuk körülbelül ugyanannyit, csupán a maradék 25 százalék dolgozott többet ebben az időszakban. Utóbbiak elsősorban azt tudták kihasználni, hogy a korábban irodai környezetben zajló foglalkoztatás az online térbe költözött, az itteni munkavégzéshez és kapcsolattartáshoz pedig a leggyorsabban a diákok alkalmazkodtak.

Aki dolgozni szeretne a tanulás mellett, annak szeptembertől is van lehetősége erre, főleg a legnagyobb egyetemvárosokban.

A vendéglátáshoz és a turizmushoz köthető munkakörök mellett idén kiemelt kereslet mutatkozik a különféle adminisztrációs feladatokat ellátó diákokra is, emellett a gyakornoki pozíciókat betöltő hallgatók iránt továbbra is szintén nagy az érdeklődés.

Az euDiákok Iskolaszövetkezetnél a rendezvények, gyorsétterem hálózatok országosan, kávézóláncok és futárszolgálatok továbbra is tárt karokkal várják a diákmunkaerőt. Gyakornoki pozíció (IT, bank szektor) akár nagyobb létszámban is elérhető – szeptember első hetében már körvonalazódik a diákok órarendje, ekkor már bátrabban mernek munkát vállalni. Ezenfelül a kiskereskedelemben kiemelt időszak ősszel a kuponnapokon a webshop, raktár és háttér logisztikai diákmunka. – írja a Pénzcentrum. Rengeteg lehetőséggel várja szeptembertől a diákokat a MADS Iskolaszövetkezet, számos gyakornoki lehetőséggel a pénzügy-, számvitel, HR, értékesítés, logisztika és informatika területén.

A Trenkwalder felmérésének adatai szerint diákmunkát legtöbben alkalmi munkalehetőségként keresnek (a diákmunkát végzők 36 százaléka), folyamatos, de a tanulmányaikhoz kevésbé köthető munkavégzést 33 százaléknyian végeznek, és 31 százalék azok aránya, akik gyakornoki pozícióban vannak az őket foglalkoztató cégnél.

A diákmunkára sem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni. A jelenleg a kínált órabérek túlnyomó többsége a bruttó 1200 – 1400 forintos sávban mozog. Egyes, magasabb hozzáadott értéket igénylő pozíciók esetében, mint például az idegen nyelvtudás, pénzügyi-, számviteli-, HR-, logisztikai- vagy informatikai ismeretekkel, tanulmányokkal és munkatapasztalattal elérhető a bruttó 1500 – 4000 Ft/óra a díjazás.

Az elérhető órabérekben ősszel sem várható csökkenés, az alkalmi jellegű fizikai pozíciók esetében akár növekedésre is számítani lehet.

Főként rövid távon, projektjelleggel, termelési területen fordul elő nagyobb létszámú, akár 50 fős diákcsoport alkalmazása. A cégek 75 százaléka tartja a diákmunkát gyorsnak és rugalmasnak, 56 százalékuk a költséghatékonyságot emeli ki, a diákmunkára fizetett bért mindössze 15 százalékos SZJA terheli.

Fotó: Envato

#diakmunka #foglalkoztatas #munkaeropiac #minimalber #rugalmasmunkaido

H I R D E T É S