blank

Szakmunkástanulók tanulhatnak a pécsi egyetem tanműhelyében

blank
blank

H I R D E T É S

Az teljesen megszokott, hogy egy felsőoktatási intézmény hallgatói az intézménnyel együttműködő termelővállalatnál szerezhetnek gyakorlati tudást, tapasztalatot, arra viszont kevés példa van, hogy a vállalatnál középfokú szakképzésben tanuló diákok menjenek szakmai gyakorlatra az egyetem tanműhelyébe. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Gépészmérnök Tanszéke többek között erről kötött stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Dél-Dunántúl egyik meghatározó autóipari beszállítójával, a MATRO Kft.-vel. Az évek óta szoros kapcsolatot ápoló, a duális képzésben is partnerségben működő két fél a jövőben az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció területén vesz részt közös projektekben, ennek első lépéseként egy fémnyomtató fejlesztéséhez szükséges speciális forgácsolt alkatrészek gyártásában nyújt segítséget az egyetemnek a cég.

Az oktatáshoz kapcsolódó fókuszterület célja közös projekteken keresztül a tudományos ismeretek egymás közötti megosztása, a stratégiához kötődőé pedig az, hogy közös metódust alakítsanak ki a PTE képzési programjának és képzési portfóliójának összeállításakor.

A vállalkozásnál szakmai gyakorlatukat töltő szakmunkástanulók az egyetem gépész tanműhelyében tölthetnek el hetente két napot, amikor az ott rendelkezésre álló korszerű gépekkel sajátíthatják el szakmájuk alapfogásait.

„A pandémia miatt eddig két alkalommal jöttek a tanulók forgácsolás gyakorlatra, ez idő alatt megismerkedtek a gépek működésével, bepillantást nyerhettek a fémnyomtatással kapcsolatos kutatásunkba. Reméljük, hamarosan folytathatjuk a munkát” – mondja Vasvári Gyula mb. tanszékvezető.

Míg egy termelővállalatnál a gyártás az elsődleges, ezért nem az oktatáshoz rendezik be a gyártócsarnokot, addig az egyetem gépész műhelye az itt található eszterga- és marógépekkel, CNC-gépekkel kifejezetten az oktatás célját, a kutatás támogatását szolgálja. A MATRO-val kötött együttműködés keretében a jövőben a helyszínen szeretnénk bemutatni a hallgatóinknak a legkorszerűbb technológiákat, amelyek a vállalatnál rendelkezésre állnak, illetve igénybe venni a kutatásainkat támogató magas szintű szaktudást. A továbbiakban a vállalat és a saját eszközparkunkat áttekintve együtt gondolkodunk a tanműhely jellegű fejlesztésekben, és olyan innovációs projekteket is tervezünk, amelyek szintén közösen fejlesztenék a két fél műszaki-technológiai bázisát. De az is fontos, hogy mindkét fél kölcsönösen profitálhat a másik szellemi kapacitásából.”   – mondta a tanszékvezető.

#kepzes #palyavalasztas #felsooktatas #szakmaigyakorlat #autoipar

H I R D E T É S