tárgyalási trükkök, bértárgyalás, karrier, tippek
tárgyalási trükkök, bértárgyalás, karrier, tippek

Tárgyalási trükkök, hogy megkapd azt a fizetést, amit megérdemelsz

blank
blank

H I R D E T É S

Amikor az állásinterjún a fizetésedről tárgyalsz, nagyon körültekintően kell eljárnod, hogy elérd a célodat. Mindkét félnek úgy kell távoznia, hogy úgy érzi, jól járt, és megkapta, amit akart. Mit tehetnek az álláskeresők, hogy sikeresen tárgyaljanak a megérdemelt fizetésükről? Az alábbiakban eláruljuk a titkokat.

Hónap kérdése: Te tudatosan fejleszted a soft skilljeid?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

1. Várd ki türelmesen a végét!

A fizetési igényről mindig az állásinterjú legvégén érdemes tárgyalni.  Ha már eldöntötték, hogy kellesz nekik, csak akkor vagy tárgyalási pozícióban. Ez ugyanolyan, mint amikor ruhát, autót vagy házat veszel. Amint megérted az áru értékét, csak akkor fizetsz érte. De mi van akkor, ha a felvételiztető már az interjú elején felhozza a fizetést? Ilyenkor érdemes visszadobni a labdát. Mondhatod például, hogy ” A tapasztalatom és végzettségem alapján a legjobb ajánlatot keresem. Milyen fizetési tartományban gondolkodhatunk a felkínált pozíció esetében?” Ha a jelenlegi munkádban alulfizetett vagy, és úgy gondolod, hogy a fizetésed felfedése hátrányos helyzetbe hozna, legyél őszinte, és mondd azt: “Szeretem a cégemet. Szeretem a munkámat, de őszintén szólva alulfizetett vagyok”.

2. Mutasd meg, hogy rugalmas vagy!

Miután meghatároztad a fejedben, hogy körülbelül mennyiért vállalnád el a felkínált munkát, pontos szám helyett inkább egy fizetési sávot „mondjál be”. Ez teret enged a vitának, és megmutatja a munkáltatónak, hogy rugalmas vagy.  A legtöbb vállalat a tartományon belüli összeget fog mondani neked, még akkor is, ha a felkínált fizetés a tartomány alsó harmadában van. A fizetési sáv meghatározásánál érdemes nagyjából kerekített számok helyett pontos számokat használni, ez azt a látszatot kelti, hogy alaposan utánajártál a dolgoknak.

3.  Ne feszítsd túl a húrt!

Miután megkaptad az ajánlatot, várhatóan ellenajánlatot teszel. Nem szabad azonban egynél többször visszatérni a tárgyalóasztalhoz, mert akkor rossz irányba fordulhatnak a dolgok. Nem szabad a bérigénnyel a végsőkig feszíteni a húrt. Ha egyszer nagyon elhúzódik egy tárgyalás, az mindkét fél számára frusztrálóvá válik.

4. Maradj higgadt, de érdeklődő!

Legyél érdeklődő és maradj pozitív, de ne legyél annyira izgatott, hogy kétségbeesettnek tűnj. A higgadtság mindig nyerő, a kétségbeesés pedig nem az. Ugyanakkor azt is meg kell mutatni a munkaadónak, hogy izgatottan várod, hogy a vállalatnál dolgozz.

5. Ne hazudj a jelenlegi fizetésedről!

A toborzók könnyen kideríthetik, hogy jelenleg mennyi a fizetésed. Ne akarj hazudni erről. Akár alacsonyabb, akár magasabb pozíciót keresel a céges hierarchiában, mindig tartsd kordában az arroganciád, készüljön fel jó előre, és legyél őszinte azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél.

+1 Beszéljenek helyetted a tények!

Ahhoz, hogy megkaphasd azt az összeget, amit érsz, ne érzésekkel, hanem tényekkel közelítsd meg a beszélgetést. Vizsgáld meg a piaci árakat, hogy mennyit ér a munkaerőpiacon a tapasztalatod és hozz kézzelfogható példákat az elért eredményeidre. Ne szégyelld a kérdezősködést sem. A kérdésekkel azt sugallod, hogy a leendő munkaadódnak, hogy a kölcsönösen előnyös eredmény elérése érdekében együttműködő vagy.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S