blank

A pénz nem akadály – egyre többen tanulhatnak külföldön

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Parlament elfogadta az Erasmus+ 2021 és 2027 közötti időszakra szóló oktatási programját, ami az előző hétéves időszakhoz képest csaknem kétszer akkora, több mint 28 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat. A Erasmus+ programot a megnövelt költségvetésnek köszönhetően – életkoruktól és társadalmi helyzetüktől függetlenül – jóval több diák és oktató veheti majd igénybe.

A képviselők annak kidolgozását is sürgették, hogy azok is elutazhassanak tanulni, akiknek erre eddig kevesebb lehetőségük volt, például a fogyatékossággal, a szegénységben és a távol eső helyeken élők, valamint a bevándorló hátterű és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai. Akik nem tudják fedezni a programban való részvétel indulóköltségeit (például a vonatjegyet vagy a szállást), kiegészítő támogatásban részesülhetnek, illetve adott esetben előleget kaphatnak.

A megújult Erasmus+ programnak köszönhetően mostantól a felnőttoktatásban részt vevők is eltölthetnek akár hat hónapot egy másik uniós országban. A hallgatók életkortól és háttértől függetlenül új készségekre tehetnek szert, amelyeknek szakmájukban és a mindennapi életben is hasznát tudják majd venni. Különösen igaz lesz ez most, amikor a zöld és digitális átállás, valamint a koronavírus-világjárvány miatt nagy változások várhatók a munkaerőpiacon.

Leegyszerűsödik és kevesebb papírmunkával jár majd a pályázás. A programon belül pedig külön rendszer működik majd a kisebb szervezetek, például ifjúsági egyesületek és sportklubok támogatására.

A program többet fordít majd a környezetre, például klímabarát közlekedésre ösztönzi a résztvevőket, de ingyenes utazási igazolványt is biztosít a fiataloknak ahhoz, hogy tanulás céljából eljussanak az oktatási intézményekbe, például intenzív nyelvtanfolyamokra vagy múzeumi műhelyfoglalkozásra.
    

Szintén a külföldi tapasztalatszerzést segíti az “Európai egyetemek” kezdeményezés, amellyel a hallgatók több uniós országban is folytathatnak tanulmányokat diplomájuk megszerzéséhez. Emellett „szakképzési kiválósági központok” is létrejönnek, hogy a helyi szakképzést bekapcsolják a készségfejlesztés nemzetközi hálózatába.

Forrás: MTI, Magyar Hang

#ep #unio #erasmus #oktatas #program #felnottkepzes #felzarkozatatas #karrier

H I R D E T É S